Eroul de pe plaja din Tuzla. Cum a fost salvat un tânăr care se îneca sub ochii prietenei sale

ionuț adanie salvamar tuzla
Ionuț Adanie. Sursa: replicaonline.ro

Ionuț Adanie, asistent medical la postul Salvamar Tuzla, a salvat un tânăr care se îneca sub ochii prietenei sale, pe plaja din Tuzla. Incidentul a fost relatat de publicația buzoienii.ro.

Bărbatul a fost alertat de câţiva turişti că pe plajă este un tânăr adus la mal care nu mai respiră deoarece a înghiţit apă. Inițial, prietena lui a crezut că glumește, însă băiatul era inconștient, având fața în jos, în apă.

După ce a fost scos la mal de tânără și de un alt salvamar, turistul din Timișoara a început să fie resuscitat de Ionuț Adanie. Din când în când, acesta îl întorcea de pe o parte pe alta pentru a putea elimina apa din plămâni, și îi apăsa burta și pieptul.

Zeci de oameni s-au adunat în jurul salvamarului care făcea manevrele de resuscitare. Unii comentau că tânărul a murit sau că este în comă. Însă la un moment dat acestuia a început să îi curgă apă din nas și din gură.

Apoi salvamarul l-a rugat să îi dea un semn dacă îl aude. Fața tânărului nu a arătat nimic, dar palma sa dreaptă s-a mișcat și a schițat semnul OK. „Din public s-a auzit atunci un ropot de aplauze. Câteva fete din jur, care priviseră tensionate toată scena, aveau lacrimi în ochi. Lacrimi de bucurie”, mai relatează buzoienii.ro.

Peste alte câteva minute tânărul din Timișoara s-a ridicat în fund și a început să respire normal. A fost dus la spital, dar viața lui nu mai este în pericol.

După incident, Ionuț Adanie a transmis și un mesaj pe Facebook: „Nu aș fi fost „erou” fără ajutorul tuturor colegilor de la Serviciul Salvamar Tuzla, fiind o muncă de echipă. Noi suntem un grup de salvamari în formare. Unii dintre noi sunt studenți în vacanță de vară, alții în timpul liber, unii practică de mulți ani această meserie. Ce ne unește pe toți este faptul că iubim marea. Dar în afară de acest lucru, toți colegii sunt salvamari autorizați prin cursuri de formare profesională, atât în meseria de salvamar cât și în acordarea primului ajutor. Suntem conștienți că este o plajă mică, dar asta nu ne împiedică să vrem sa fim cât mai bine pregătiți, cu atât mai mult că plaja Tuzla este din ce în ce mai căutată de turiști. Mulțumim tuturor turiștilor care țin cont și respectă recomandările noastre, ne cerem scuze celor pe care îi nemulțumim cu anumite restricții (mai ales când marea este furioasa). Promitem ca în viitor să fim și mai bine pregătiți profesional pentru a putea face față (sperăm) situațiilor care vor apărea. Atât echipa de salvamari cât și echipa de asistență medicală urează tuturor turiștilor vacanță plăcută, fără evenimente.”