Drumul cel mai scurt spre succes. Cum te remarci în ochii CEO-ului companiei pentru care lucrezi

Cum să îți cucerești șeful într-o mare companie (Foto: Shutterstock)
Cum să îți cucerești șeful într-o mare companie (Foto: Shutterstock)

Să te faci remarcat în ochii CEO-ului poate fi cel mai mare boost pe care îl va primi cariera ta. Însă această misiune poate fi una dificila, mai ales dacă ești o persoană timidă din fire.

Știi momentele acelea în care nimerești singur cu CEO-ul în lift? Ai vrea parcă să spui ceva în afară de un simplu salut, însă limba ta pare legată, iar palmele încep să-ți transpire excesiv?  Chiar dacă îți învingi teama și reușești să legi o conversație, acest lucru nu va fi suficient. Este important să înveți să te faci remarcat și să-ți creezi singur oportunități – fără să calci în picioare interesele colegilor și superiorilor. Spunem asta mai ales pentru că, susțin experții, România va avea o dezvoltare similară Poloniei în perioada următoare.

Potrivit lui Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri, noi companii multinaţionale îşi vor reloca afacerile în ţara noastră. Așa că șansele să nimerești la un moment dat într-o astfel de companie, cu o organizare stufoasă și mulți anagajați, sunt foarte mari. Asta dacă nu lucrezi cumva deja pentru una dintre marile firme internationale care au ales să deschidă birouri la noi în țară. Ei bine, într-o astfel de organizație, este ușor să te pierzi. Vestea bună e că există totuși cinci metode care funcționează garantat și care te vor ajuta să te remarci în ochii CEO-ului companiei. Drumul pe care îl va lua mai apoi cariera ta depinde numai de tine.

  • Abordează-l direct

Cei mai multi dintre liderii marilor organizații sunt deschiși spre a cunoaște oamenii care lucrează pentru ei. Din toate departamentele, indiferent daca sunt manageri sau se află la început de carieră. Așa că nu este o ideea rea să mergi și să te prezinți singur. Fii scurt, specific și adoptă o atitudine pozitivă – „Nu cred că am avut ocazia să ne cunoaștem. Eu sunt X-ulescu și lucrez pentru dumneavoastră de trei luni, în poziția de contabil. Îmi face plăcere să fiu aici și consider că acest job îmi va permite să avansez în carieră, așă că vă mulțumesc pentru șansa acordată“. Știi că ai mers prea departe sau că ai exagerat cu detaliile când urmează acea pauză ciudată în care CEO-ul companiei pentru care lucrezi încearcă din răsputeri să proceseze toate informațiile pe care i le-ai oferit.

  • Oferă-te voluntar pentru proiecte

Dacă într-o ședintă la care participă și liderul companiei apare șansa unui proiect legat de departamentul tău, oferă-te voluntar. Te va reține și în acest fel îi vei arăta că ești pasionat de munca ta, că ai inițiativă și nu ți-ai pierdut entuziasmul. Fii singur însă că ai toate cunoștințele necesare pentru a duce sarcina la bun sfârșit și, nu în ultimul rând, nu exagera. Dacă te vei oferi voluntar pentru toate proiectele propuse prin sedințe, colegii tăi își vor face o impresie proastă despre tine și vor începe să te evite în curând, considerând ca ești un oportunist.

  • Cere ajutor de la managerul tău

Dacă ai o relație bună cu șeful tău direct, roagă-l pe acesta să te ia cu el într-o ședință la care va participa și CEO-ul companiei. Cei mai mulți dintre manageri – vorbim de cei capabili – nu se vor simți amenințați și nu vor considera că i-ai jignit dacă le ceri acest lucru. Nu-i lăsa însă impresia că vrei să-i iei locul și păstrează tot timpul în minte că managerul tău are aceeași nevoie ca și tine să fie remarcat.

  • Nu exagera

Trebuie să ai grijă ca motivele pentru care te faci remarcat să fie unele pozitive. În acest sens, respectă ierarhiile și protocoalele companiei. Nu te prezenta neanunțat în biroul CEO-ului numai pentru a-l întreba ce mai face. Nu vorbi prea mult, nu răspunde la toate întrebările și nu relua punctele de vedere ale colegilor doar pentru a avea ceva de spus. Dacă CEO-ul începe să te evite, este un semn că ai mers prea departe.

  • Învață cum să scrii și să susții o prezentare

Nu contează în ce departament lucrezi. Să înveți să scrii și să susții o prezentare te scoate în evidență într-un mod pozitiv. Sunt calități necesare atunci când vrei să urci pe scara ierarhiei. Probabil CEO-ul companiei pentru care lucrezi vede o medie de 5-6 prezentări în fiecare săptămână. Dacă a ta este mai articulată, mai bine documentată, cu puțin umor acolo unde se potrivește și mai convingătoare decât obișnuitele și plictisitoarele prezentări în Power Point, CEO-ul își va aminti cu siguranță de tine. De asemenea, dacă ești rugat să scrii un raport pentru CEO-ul tău, un limbaj clar, concis și coerent te va face remarcat. Nu folosi prilejul pentru a exersa ultimele arhaisme sau neologisme învățate din DEX și nici pentru a-i arăta șefului tău cât de multe știi despre compania pentru care lucrezi. Fii scurt și la obiect.

Secretul este să nu încetezi niciodată să-ți exersezi cunoștințele și abilitățile. Profită de ocazii, atunci când acestea ți se arată și nu-ți călca niciodată în picioare nici colegii, nici șeful direct. Aplicând strategiile de mai sus, drumul spre o promovare este mai ușor de parcurs.

Sursă foto: Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.