Dolarul a ajuns la un maxim istoric. A trecut de 5 lei

FOTO: pasja1000/Pixabay.com
FOTO: pasja1000/Pixabay.com

Dolarul american a trecut, în premieră, de 5 lei. Potrivit cursului oficial al BNR, un dolar american este cotat cu 5,0103 lei. De asemenea, euro a ajuns la 4,9412 lei, într-o ușoară scădere față de ieri.

Dolarul a început să crească pe piețele valutare mai ales după ce Vladimir Putin a anunțat că va fi o mobilizare parțială a rezerviștilor în Rusia.

Sunt îngrijorări în zona europeană în ceea ce privește energia, după ce Moscova a redus aprovizionarea cu gaze în Europa. În ultimele luni a fost o scădere a cotației euro și o creștere a dolarului.

Creștere dolarului duce și la o scumpire a facturilor pentru gaze și petrol pe piețele unde se fac tranzacții cu moneda americană.

Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane, a urcat cu 0,9% până la 111,55 puncte, un nou record înregistrat după 2002. Euro a ajuns la 0,98 dolari pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie 2002. De asemenea, moneda americană a atins un nivel record față de lira sterlină din martie 1985, de 1,12 dolari pentru o liră.