Doi ingineri români au construit o mașină de topit zăpada

Așa arată mașina de topit zăpada (Foto: Deltamed)
Așa arată mașina de topit zăpada (Foto: Deltamed)

Dacă marile metropole ale lumii folosesc deja de ani buni utilaje de topit zăpada, în România încă se fac primii pași în acest domeniu.

Cei doi bucureșteni au cheltuit 80.000 de euro, pentru materiale, echipamente, manoperă, proiectare, excuție și teste.

Inginerul Fănel Voicu, de 46 ani, automatist pentru echipamente termice şi de climatizare, cu experienţă în instalaţii de toate categoriile a avut ideea construirii utilajului. Munca a fost împărțită cu colegul său, Leonard Bancowschi, 59 de ani.

Cei doi s-au inspirat din design-ul unor utilaje similare folosite în America de Nord, însă conceptul românesc este unul mult mai accesibil din punct de vedere financiar.

„Proiectarea şi execuţia utilajelor a reprezentat o mare provocare. Am stat zile şi nopţi făcând şi refăcând calcule şi desene, am efectuat modificări „din mers”, ne-am făcut singuri aprovizionarea cu echipamente şi materiale, am supervizat în permanenţă execuţia. Nu a fost uşor, dar satisfacţia a fost mare în momentul în care am reuşit să topim primii metri cubi de zăpadă”, explică inginerul Bancowschi pentru Adevărul.

Despre Urban Snow Melter, specialiştii de la Energon term Bucureşti, cei care l-au creat, spun că nu îl consideră deloc un utilaj-minune, este un rezultat al muncii inginereşti atât de cercetare cât şi de proiectare şi producţie.

Utilajele pot fi modificate pentru a funcţiona pe combustibil ECO şi au o durată de viaţă de peste 15 ani. În aceste condiţii, acest utilaj poate aduce economii la bugetele de deszăpezire de până la 50%. Modelul cel mai ieftin, cu o capacitate de topire a zăpezii de 10 metri cubi/h, costă 32.500 de euro fără TVA şi are o durată de viaţă garantată de 15 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.