Doctorii au identificat virusul care a dus la îmbolnăvirea a peste 100 de elevi și profesori la Timișoara. În toate școlile s-a recomandat purtarea măștilor de protecție

școală țară mediul rural elevi
Foto: janeb13 / pixabay.com

Medicii din Timișoara au aflat motivul pentru care 86 de copii și 20 de profesori au acuzat dureri abdominale, amețeală, vărsături, frisoane și scaune diareece. Pacienții, toți de la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara, s-ar fi infectat cu norovirus. Autoritățile au decis ca în următoarele zile cursurile să se desfășoare doar online, iar la alte unităție școlare a fost recomandată purtarea măștilor de protecție.

86 de copii, cu vârste între 11 și 19 ani, și peste 20 de cadre didactice au avut simptome puternice începând de marți noapte, relatează Opinia Timișoarei.

Medicii de la Spitalul de Copii Louis Turcanu spun că au descoperit în analizele efectuate la trei dintre elevi norovirus. Acesta este un agent patogen care duce la apariția acelorași simptome prezente la copiii și profesorii de la Colegiul Loga.

Alarmantă este viteza cu care s-a răspândit, în mai puțin de 36 de ore numărul celor bolnavi fiind de 86 în rândul elevilor și peste 20 în cel al cadrelor didactice.

Specialiștii au mai transmis că primele semne ale infecției apar după una – doua zile de la infectare și se pot manifesta timp de câteva ore sau chiar zile.

„Aceleași simptome le-au avut toți, dureri abdominale, vărsături și unii dintre ei diaree. Unul dintre cazuri a fost testat pentru un subtip de virus, norovirus. (…) Acest context epidemiologic special ne face să solicitam și am și făcut acest lucru, ajutor pentru a testa acest tip de virus mai particular”

„Ca medic, m-am dus la început cu gândul la intoxicație, după care am văzut că mulți dintre ei prezintă febră, și atunci ne orientăm din ce în ce mai mult spre o patologie infecțioasa, posibil virală. Cel mai frecvent acestea sunt în mâinile murdare, prin boala transmisă prin alimente sau apă. Am anunțat, dozatoarele lor de apă, filtrele sunt sigilate, iar apa e testată în acel liceu”, a explicat medicul Mihai Gafencu, purtator de cuvant Spitalul de Copii Louis Turcanu Timisoara, potrivit Opinia Timișoarei.

Norovirusul este o boală comună, extrem de infecțioasă, despre care speciliștii spun că apare mai ales la copii, dar nu numai, iar focare se întâlnesc adesea în școli și grădinițe.

Calea de răspândire este prin alimente sau apă contaminate. Orice aliment nespălat corespunzător are capacitatea de a transmite virusul. De asemenea, și ducerea mâinii la gură după ce aceasta a venit în contact cu o suprafață, obiect sau aliment contaminat poate transmite norovirusul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.