Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli. Ghid pe înțeles cu exemple clare

Imagine din 1906, de la cutremurul din San Francisco, ce a avut o magnitudine de 7,9 grade și o intensitate de XI (Extrem). Foto: sjb3949 / pixabay.com

În România există mai multe zone seismice, așa că pentru a înțelege cum se produce un cutremur și ce efecte are este important să știm care este diferența dintre scara Richter și scara Mercalli.

După producerea seismului cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter din județul Gorj, care a provocat pagube în Târgu Jiu dar și în alte localități, și care s-a simțit până în Serbia, Ungaria și Bulgaria, posturile de televiziune au transmis în mod repetat informația că seismul „a avut intensitatea 7” în epicentru.

Deși informația nu este greșită în sine (totuși, intensitatea se exprimă în numere romane, nu în cifre arabe – așadar intensitatea a fost VII), repetarea ei fără explicații a creat confuzie, iar mulți oameni au înțeles că magnitudinea cutremurului de 5,7 grade a fost chiar mai mare în Gorj (că seismul ar fi avut magnitudinea 7 în acel județ, ceea ce nu este adevărat).

Vom explica în continuare care este diferența dintre scara Richter și scara Mercalli.

Ce este magnitudinea unui cutremur

Pe scurt, în vreme ce scara Mercalli descrie intensitatea unui cutremur în funcție de efectele observabile pe care le are acesta, scara Richter reflectă magnitudinea cutremurului (cât de puternic a fost seismul) în funcție de datele înregistrate de seismografe. Seismografele înregistrează vibrațiile produse de cutremur când acestea trec prin Pământ. Fiecare seismograf înregistrează cât de tare se mișcă pământul exact în locul de sub aparat, notează într-un ghid explicativ institutul US Geological Survey din SUA.

Magnitudinea caracterizează așadar mărimea (dimensiunea) unui cutremur (cât de puternic este un cutremur). Un seism are o singură magnitudine.

Ce este scara Richter

Scara Richter a fost dezvoltată de Charles Francis Richter , un fizician și seismolog american de la Institutul de Tehnologie din California, și a fost prezentată pentru prima dată într-o lucrare din anul 1935, în care el a numit-o „scara magnitudinii”. Ulterior, ea a primit numele fizicianului. Mai târziu ea a fost revizuită și redenumită „scara magnitudinii locale” (ML), potrivit Wikipedia.org.

Deși existau seismografe încă din 1890, abia Richter – în 1935 – a introdus conceptul de magnitudine a unui cutremur.

Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli – cum se calculează magnitudinea

În ceea ce privește calcularea magnitudinii, aceasta se obține printr-o formulă mai complicată. Este suficient să spunem că magnitudinea Richter a unui cutremur este determinată din logaritmul amplitudinii undelor înregistrate de seismografe.

Scara este o scară logaritmică în baza 10, ceea ce înseamnă că un cutremur cu magnitudinea de 5 grade este de 10 ori mai puternic decât unul cu magnitudinea 4.

Ce este epicentrul – diferența față de hipocentru

Conform USGS, sunt incluse ajutări pentru variația distanței dintre diferitele seismografe și epicentrul cutremurelor. Epicentrul este punctul de la suprafața Pământului aflat exact deasupra hipocentrului unui cutremur (punctul din interiorul Pământului unde s-a produs seismul).

Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli și cel mai mare cutremur înregistrat vreodată

Deși se spune de multe ori că scara Richter este o scară de la 1 la 10, acest lucru nu este tocmai corect. Se pot produce și cutremure mai mici de 1, însă unele dintre ele nu sunt detectate nici de aparate, potrivit gi.alaska.edu. În ceea ce privește celălalt „capăt” al scării Richter, până acum nu a fost înregistrat niciun cutremur cu magnitudinea 10.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a fost Marele Cutremur din Chile din anul 1960, produs la Valdivia. Studiile sugerează că acesta a avut o magnitudine de 9,4 – 9,6. S-a produs în după-amiaza zilei de 22 mai 1960 și a durat aproximativ 10 minute. Mai multe tsunamiuri au lovit Chile, Hawaii, Japonia, Insulele Filipine, Noua Zeelandă și Australia. Pe coasta statului Chile valurile au avut o înălțime de 25 de metri, iar în Hawaii peste 10 metri. Se estimează că au murit între 1.000 și 6.000 de oameni.

Scara Richter și magnitudinea cutremurelor

Să ne uităm acum mai în detaliu la scara Richter pentru a înțelege diferența dintre scara Richter și scara Mercalli.

1 – 1,9. Cutremurele cu magnitudinea cuprinsă între 1 și 1,9 grade sunt considerate microcutremure. Nu sunt simțite sau sunt simțite extrem de rar. Milioane de astfel de cutremure au loc într-un an la nivel global.

2 – 2,9. Acestea sunt seisme minore, care sunt simțite de unii oameni, dar care nu produc pagube. Peste un milion de astfel de cutremure au loc într-un an la nivel global.

3 – 3,9. Acestea sunt tot seisme minore. Rar cauzează pagube, se pot observa mișcări ale obiectelor. Într-un an se produc peste 100.000 de astfel de seisme în toată lumea.

Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli – scara Richter explicată

4 – 4,9. Aceste seisme sunt ușoare. Pot produce mișcări ale obiectelor și pot fi simțite de oamenii care locuiesc în apropiere de epicentru. În general nu produc pagube sau acestea sunt foarte mici. Unele obiecte pot cădea de pe rafturi. Într-un an, pe tot Globul se produc circa 10.000-15.000 de astfel de cutremure.

5 – 5,9. Cutremurele de acest fel sunt moderate și pot provoca pagube în special clădirilor prost construite. Sunt simțite de mulți oameni. Circa 1.000-1.500 de asemenea seisme se produc într-un an în întreaga lume.

6 – 6,9. Acestea sunt seisme puternice, care produc pagube inclusiv clădirilor solide. Sunt simțite pe arii extinse, chiar și la sute de kilometri de epicentru. În zona epicentrului se produc mișcări puternice, chiar violente. Între 100 și 150 de astfel de cutremure se produc anual la nivel mondial.

Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli – ce este scara Richter

7 – 7,9. Cutremurele acestea sunt majore și cauzează pagube celor mai multe clădiri. Unele se prăbușesc parțial sau total. Se produc pagube majore pe o rază de circa 250 de kilometri de la epicentru. Circa 10-20 de astfel de cutremure au loc în toată lumea într-un an. Cutremurul din 1977 din România a avut o magnitudine de 7,5 grade.

8 – 8,9. Aceste seisme sunt foarte puternice și produc pagube majore. Multe clădiri se prăbușesc și chiar și cele construite pentru a fi rezistente la cutremur suferă pagube moderate sau grave. Sunt simțite pe arii foarte extinse. Un astfel de cutremur se produce, în medie, o dată pe an.

Cele mai mari cutremure din istorie

De la 9 grade în sus. Când se produce un astfel de cutremur aproape toate clădirile se prăbușesc ori suferă pagube însemnate. Formele de relief se modifică permanent. Un astfel de cutremur se produce o dată la 10 – 50 de ani.

Cel mai recent, un astfel de cutremur s-a produs în anul 2011 în largul coastei Japoniei. Seismul a avut circa 9 – 9,1 grade, a durat 6 minute și a fost urmat de un tsunami care a distrus centrala nucleară de la Fukushima Daiichi.

Anterior, cutremurul din largul insulei Sumatra din Indonezia, produs în 2004, a avut 9,1 – 9,3 grade. Peste 227.000 de oameni au murit atunci în 14 țări, mai ales din cauza tsunamiurilor produse de seism. În Banda Acesh, pe insula Sumatra, tsunamiul a avut 51 de metri.

Diferența dintre magnitudine și intensitate

Revenind la diferența dintre scara Richter și scara Mercalli, trebuie menționat că, în vreme ce scara Richter reflectă cât de mare (puternic) este un cutremur, intensitatea (măsurată pe scara Mercalli) reflectă efectele pe care le are un seism.

Cum spuneam și mai înainte, un cutremur are o singură magnitudine, însă intensitatea variază de la o regiune la alta. În general, intensitatea depinde de distanța de la epicentrul cutremurului, fiind mai mare în apropiere de acesta decât la zeci sau sute de kilometri distanță.

Există însă și alți factori care influențează intensitatea în fiecare locație, ca de exemplu direcția pe care s-a produs ruptura faliei din subteran sau tipul de rocă de la suprafață, conform USGS.

Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli – cifre arabe versus numere romane

În vreme ce magnitudinea unui seism este reprezentată prin cifre arabe, intensitatea este reprezentată prin numere romane (I, II, III etc).

În mod tradițional, intensitatea era calculată pe baza observațiilor martorilor oculari, care furnizau informații despre mișcarea resimțită și despre pagubele produse. În trecut, datele erau colectate prin chestionare trimise prin poștă, dar acum există baze pe internet care adună datele de la martori. Totodată, există și instrumente amplasate în diferite locuri care sunt folosite pentru a calcula intensitatea.

Scara Mercalli este numită după vulcanologul italian Giuseppe Mercalli, care a creat prima scară a intensității seismelor în anul 1883.

Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli – scara Mercalli explicată

În prezent se folosește o scară Mercalli ușor modificată. Pe această scară, un cutremur are o intensitate de la I la XII.

I – aceste cutremure nu sunt simțite

II – Slab. Astfel de seisme sunt simțite de puțini oameni, în special de cei care locuiesc la etajele superioare ale clădirilor. Este posibil ca unele obiecte să se miște.

III – Slab. Sunt simțite preponderent de cei care locuiesc la etaje superioare. Vibrațiile sunt similare celor produse de trecerea unui camion.

IV – Ușor. Sunt simțite mai ales la interior. Dacă se produc noaptea, unii oameni se pot trezi. Vasele, ferestrele, ușile se mișcă, iar pereții pot trosni. Vehiculele se mișcă și ele.

V – Moderat. Aceste cutremure sunt simțite de aproape toată lumea. Vasele și ferestrele se sparg, obiectele instabile cad.

VI – Puternic. Sunt simțite de toată lumea, se poate produce panică. Se poate mișca și mobila, poate cădea tencuială. Pagubele sunt minore.

Diferența dintre scara Richter și scara Mercalli – ce intensitate a avut cutremurul din Gorj

VII – Foarte puternic. Se produc pagube considerabile la clădirile prost construite, pot cădea coșuri de fum de pe clădiri. De exemplu, cutremurul produs pe 14 februarie 2023 în județul Gorj a avut o intensitate VII în zona epicentrală, iar coșurile de fum de pe clădirea primăriei din Târgu Jiu s-au prăbușit.

VIII – Sever. Unele clădiri se pot prăbuși parțial. Mobila poate cădea.

IX – Violent. Un astfel de cutremur produce pagube considerabile, clădirile se prăbușesc. De asemenea, clădirile pot fi mișcate de pe fundațiile lor, iar conductele de sub pământ se pot rupe. Numărul de morți poate fi mare – cutremurul din 1977 din România a avut intensitatea IX pe scara Mercalli. Au murit 1.578 de oameni.

X – Extrem. Cele mai multe clădiri din cărămidă sunt distruse, inclusiv unele din lemn. Șinele de tren sunt îndoite și se produc alunecări de teren.

XI – Extrem. Aproape toate clădirile din cărămidă se prăbușesc. Cad poduri, apar falii în pământ. Conductele din subteran sunt distruse, șinele de tren sunt îndoite foarte mult, se produc alunecări de teren. Cutremurul produs la data de 6 februarie în Turcia, aproape de granița cu Siria, a avut o intensitate de XI. Până acum, numărul victimelor a depășit 42.000 în cele două țări.

XII – Extrem. Distrugerea este totală. Marele Cutremur din Chile, cel de 9,4-9,6 grade menționat mai sus, și care este cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, a avut intensitatea XII.

Foto: sjb3949 / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Câți oameni ar muri în România dacă în Vrancea s-ar produce un seism la fel de puternic ca cel din Turcia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.