Câți oameni ar muri în România dacă în Vrancea s-ar produce un seism la fel de puternic ca cel din Turcia

cutremur seism
Foto: Kiwi_Lisa / pixabay.com

Un document publicat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență estimează că, dacă în România s-ar produce un seism de magnitudinea celui din Turcia, numărul morților ar putea depăși 45.000.

Documentul „Concepția Națională de Răspuns Post Seism”, publicat în noiembrie 2021 și semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, conține mai multe scenarii referitoare la numărul de victime și la pagubele provocate de seisme cu diverse magnitudini care s-ar produce în România.

Analizele de risc au fost realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC.

Astfel, dacă în județul Vrancea s-ar produce un cutremur cu magnitudine foarte mare (între 7,4 și 8,1 grade Mw), undeva la o adâncime cuprinsă între 90 și 110 kilometri, efectele seismului pot fi resimțite în 31 de județe și în municipiul București.

Conform estimărilor realizate, numărul maxim de clădiri rezidențiale grav avariate poate fi de peste 350.000, iar numărul maxim de persoane grav rănite sau decedate poate fi de peste 45.000.

Într-un alt scenariu analizat, în care s-ar produce un cutremur cu magnitudine foarte mare (între 7,4 și 7,7 grade Mw) în județul Vrancea, la o adâncime cuprinsă între 130 și 150 de kilometri, efectele seismului pot fi resimțite în 32 de județe și în municipiul București.

Conform estimărilor realizate, numărul maxim de clădiri rezidențiale grav avariate poate fi de peste 95.000, iar numărul maxim de persoane grav rănite sau decedate poate fi de peste 28.000.

În scenariul în care s-ar produce un cutremur cu magnitudine foarte mare (între 7,3 și 7,5 grade Mw) în județul Buzău, la o adâncime cuprinsă între 130 și 150 de kilometri, efectele seismului pot fi resimțite în 30 de județe și în București.

Potrivit estimărilor realizate, numărul maxim de clădiri rezidențiale grav avariate poate fi de peste 52.000, iar numărul maxim de persoane grav rănite sau decedate poate fi de peste 14.000.

Foto: Kiwi_Lisa / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.