Descoperire istorică. Cum a găsit un puști de 15 ani un oraș Maya în junglă

Templu din Tikal, Guatemala FOTO: Bruno Girin/Wikimedia Commons
Templu din Tikal, Guatemala FOTO: Bruno Girin/Wikimedia Commons

William Gadoury, un adolescent în vârstă de 15 ani, din Canada, a făcut o descoperire științifică importantă. Acesta a găsit un oraș mare Maya necunoscut în prezent, potrivit Le Journal de Montreal.

Tânărul a făcut descoperirea și printr-o metodă inedită. Fiind pasionat de astronomie, a apelat la cunoștințele civilizației precolumbiene despre stele. A analizat cu atenția timp de 3 ani constelații Maya și mai mulți aștri și și-a dat seama că descoperise un tipar, o „hartă astrală”, iar fiecărei poziții îi corespundea pe Pământ unul din cele 117 orașe Maya.

William o observat că prin analizarea celei de-a 23-a constelații, trei stele au corespondent în harta orașelor mayașe cunoscute. Acesta a fost deducția care l-a condus pe adolescent să creadă că în jungla mexicană se află un oraș necunoscut.

„Nu înțelegeam de ce Maya și-a construit orașele departe de râuri, pe terenuri marginale și în munți. Trebuia să aibă un alt motiv, și cum ei s-au închinat stelelor, ideea mi-a venit pentru a verifica ipoteza mea.

Am împărtășit descoperirea mea cu Agenția Spațială canadiană care mi-a trimis o serie de imagini din satelit de la NASA și de la agenția japoneză JAXA”, a declarat William Gadoury, potrivit hotnews.ro.

Imaginile din satelit indică prezența a 30 de clădiri. Situl istoric, numit „K’AAK ‘CHI” de adolescent se află în Peninsula Yucatan, în inima junglei mexicane, locul fiind foarte greu accesibil.

Maiașii au început să-și stabilească așezări în Peninsula Yucatan din 1800 î.e.n. în 300-900, în perioada clasică, în peninsula apar numeroase orașe-stat conduse de preoți-prinți.

Civilizația Maya a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistemul calendaristic și matematică și a lăsat în urmă o uimitoare valoare arhitecturală impresionantă și opere de artă simbolică. Cele mai multe dintre acestea se situează în orașele de piatră, abandonate în anii 900.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.