Descinderi în aproape jumătate de țară. Sunt investigate ilegalități în care ar fi implicate spitale

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș pun în aplicare 190 de mandate de percheziție domiciliară, în 17 județe și în București. Sunt vizate sediile și locuințele unor persoane fizice și juridice.

Sunt anchetate infracțiuni de evaziune fiscală, abuz în seviciu și poluare prin evacuare de deșeuri. Potrivit unor surse citate de G4Media, în activități ilegale au fost implicate spitale de stat și private, cabinete medicale și unități cu profil medical. Ar fi vorba despre spitale din Târnăveni, Mediaș, Saveni, Darabani, Ștefănești și Dorohoi, dar și alte aproximativ 50 de cabinete medicale individuale și entități a căror activitate generează deșeuri medicale.

Acțiunile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și au loc în București și în județele Mureș, Botoșani, Iași, Suceava, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Sibiu, Teleorman și Vaslui.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018-2020, o societate comercială din județul Mureș, având ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate, cu activitate în 17 județe, nu ar fi înregistrat în evidențele contabile relațiile comerciale stabilite.

De asemenea, pentru a evita costurile privind incinerarea legală și înregistrarea în contabilitate a facturilor de prestări servicii, societatea în cauză ar fi evacuat în natură deșeurile preluate.

În activități ar fi fost angrenate unități medicale și societăți cu profil medical, ale căror evidențe ar fi fost trunchiate, astfel încât agentul economic în cauză s-ar fi sustras de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.

Totodată, acțiunea vizează și aspecte privind achiziții publice de materiale sanitare din perioada stării de urgență.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este estimat, până în acest moment, la 380.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.