De ce s-au scumpit biletele de avion

FOTO: JoshuaWoroniecki/Pixabay.com
FOTO: JoshuaWoroniecki/Pixabay.com

Biletele de avion au început să crească într-un ritm alert, iar fenomenul este unul global. Potrivit viatravelers.com, un portal specializat în turism și călătorii, există mai multe motive pentru care costul biletelor de avion s-a scumpit atât de accelerat în perioada de după pandemie.

1. Cerere mai mare, bilete mai scumpe. Companiile aeriene scumpesc biletele atunci când mai mulți oameni doresc să zboare. Iar când sunt mai puțin călători, prețurile biletelor scad. O explicație a afluxului mare de călători este și că după pandemie foarte mulți au vrut să revină la obiceiul de a călători. De asemenea, în această perioadă cererea crește și pentru că am intrat în sezonul vacanțelor.

2. A crescut prețul combustibilului pentru avioane. Războiul din Ucraina, dar și politicile „verzi” pe care încearcă să le implementeze mai multe țări au dus la creșterea prețului combustibilului. Companiile aeriene au strategii speciale care le ajută să obțină oferte la combustibilul pentru avioane, numite hedging, dar acestea nu reprezintă un scut perfect împotriva fluctuației prețurilor la petrol.

3. Cei care călătoresc în interes de afaceri. Aceștia reprezintă un segment important, iar companiile aeriene îi preferă, pentru că nu sunt la fel de sensibili la preț precum pasagerii care călătoresc în scop turistic. Aceștia sunt mai predispuși să rezerve în avans locurile mai scumpe din avion, ceea ce le aduce mai mult profit.

4. Drumuri mai lungi pentru că trebuie evitate zonele aflate în conflict. Din cauza războiului din Ucraina, dar și a altor conflicte din alte zone ale lumii, multe rute au fost redirecționate. În multe cazuri asta înseamnă un traseu mai lung, deci costuri mai mari cu combustibilul, dar și cu echipajul, care trebuie să fie plătit mai mult.

Chiar dacă zborul dvs. nu traversează un spațiu aerian închis, cum e Rusia ori Ucraina, compania aeriană e afectată pe total, ceea ce duce la creșterea prețurilor la toate cursele.

De exemplu, zborurile de la Londra la Delhi trebuie acum să facă un ocol major pentru a evita această încurcătură, ceea ce duce la câteva ore suplimentare de zbor și combustibil.

5. Scăderea concurenței din cauza falimentului unor companii. Din cauza pandemiei și a faptului că zborurile au fost suspendate, mai multe companii aeriene nu au reușit să reziste șocului și au dispărut de pe piață. Pot fi date exemple precum Primera Air, Norwegian, WOW Air sau chiar din România, cazul Blue Air.

FOTO: JoshuaWoroniecki/Pixabay.com