De ce au murit zeci de delfini din Marea Neagră, mult mai mulți decât de obicei

delfin
Foto: werdepate / pixabay.com

Războiul din Ucraina ar putea fi cauza numărului mare de delfini care au murit în ultimul timp, spun cercetătorii. Turcia a înregistrat în ultimele săptămâni o creștere a delfinilor care au eșuat pe coasta Mării Negre, relatează „The Guardian”.

Cercetătorii cred că o creștere a poluării fonice din nordul Mării Negre, cauzată de cele aproximativ 20 de nave rusești, precum și de activitățile militare, ar putea goni delfinii spre țărmurile sudice ale mării, în Turcia și Bulgaria. În ultimele săptămâni, foarte mulți delfini au fost găsiți eșuați pe aceste țărmuri sau au fost prinși în plasele de pescuit.

Concret, de la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a numărului delfinilor comuni (Delphinus delphis) care au eșuat pe țărmurile sale de la Marea Neagră. Peste 80 de animale au fost descoperite moarte pe țărmuri, un număr despre care Fundația Turcă pentru Cercetare Marină (Tudav) spune că reprezintă „o creștere extraordinară”.

Investigațiile inițiale făcute de Tudav arată că aproximativ jumătate dintre delfini au murit după ce s-au prins în plase de pescuit. Însă cauza morții pentru cealaltă jumătate a rămas un mister. Pe cadavrele lor nu s-au descoperit urme de traumă.

„Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne-am gândit”, a declarat Bayram Öztürk, președintele Tudav. Totuși, el a spus că este nevoie de mai multe dovezi.

„Nu avem dovezi legate de ce pot cauza sonarele de frecvență joasă în Marea Neagră deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave, și nici atât de mult zgomot pentru atât de mult timp. Iar știința cere întotdeauna dovezi”, a completat el.

Marina se bazează pe sonare pentru a detecta submarinele inamicilor de la distanțe mari. Însă mamiferele marine depind și ele de sunete pentru a comunica, iar zgomotul din adâncuri poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra lor, mai notează „The Guardian”.

Foto: werdepate / pixabay.com