Cuvintele adresate de un profesor elevilor l-au adus în instanță. Ce au decis judecătorii

scoala elevi sala de clasa
Foto: Școala Gimnazială Vrănești / Facebook

Un profesor de la o școală gimnazială din comuna Călinești, județul Argeș, ajuns în fața judecătorilor după ce a jignit 2 elevi de clasa a VIII-a. Instanța a decis să îl sancționeze doar printr-un avertisment, relatează adevărul.ro.

Cele două incidente au avut loc în 2020, respectiv 2021, la Școala Gimnazială Vrănești din Călinești.

Astfel, în 2020, profesorul de informatică, ce predă disciplina „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor” la clasa a VIII-a, l-a amenințat cu mătura pe un elev în vârstă de 15 ani, pentru ca acesta să facă liniște în timpul orei.

„Inculpatul (…) l-a amenințat cu acte de violență pe elevul în vârstă de 15 ani (…), venind către acesta amenințător cu o coadă de mătură cu intenția de a-l lovi, după care i-a adresat persoanei vătămate expresii jignitoare, de genul «’tu-ți Paștele mă-tii de copil»”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Ulterior, în 2021, profesorul le-a cerut elevilor să semneze un document prin care aceştia îşi asumau că vor răspunde patrimonial pentru eventualele daune aduse aparaturii din laboratorul de informatică. Unii elevi au refuzat, iar în acest context profesorul a jignit o elevă.

„A adresat elevei, în vârstă de 14 ani la data săvârșirii faptei, expresii jignitoare, de genul «Paștele mă-tii de copil»”, se mai menționează în rechizitoriu.

Deoarece cadrul didactic și-a recunoscut faptele, judecătorii de la Curtea de Apel Pitești i-au dat doar un avertisment. Decizia instanței este definitivă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.