Cum se îngrijesc corect mușcatele. Ghid complet

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Mușcatele sunt printre cele mai populare plante crescute în interior, însă necesită și o atenție deosebită. Tocmai din acest motiv îți dezvăluim, în cadrul articolului, tot ce ai nevoie pentru a te bucura de mușcatele îngrijite corect pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Tipuri de mușcate

Mușcatele sunt plante de interior și nu pot fi scoase afară nici atunci când vremea o permite, decât eventual în foișoare de grădină speciale, închise, care să creeze atmosfera de interior.

Cel mai popular tip de mușcată e cunoscut sub denumirea populară de mușcată de balcon. Principala caracteristică este floarea mare în formă de bilă. Aceste flori preferă zonele parțial umbrite și nu trebuie suprasolicitate cu expunere la soare.

Mușcata curgătoare este un alt tip foarte popular. Această mușcată e renumită pentru frunzele groase, lucioase și verzi, similare cu cele ale iederei.

Mușcatele parfumate sunt foarte apreciate pentru frunzele lor înmiresmate, însă produc doar flori foarte mici.

Mușcatele regale produc flori bicolore și preferă vremea rece, putând rezista chiar și zeci de ani dacă sunt îngrijite corespunzător.

Cum se îngrijesc corect mușcatele

 

Mușcatele nu au nevoie de foarte multă îngrijire însă există câteva reguli care trebuie respectate. Ideal este să pregătiți un pat de pământ fertil, de grădină, umed. Unele mușcate pot fi cultivate din semințe, dar ideal este să începi cu butași. Ca perioadă de timp, cel mai bine este să le plantezi la începutul primăverii.

Mușcatele necesită destul de mult îngrășământ însă e de preferat cel lichid, iar în perioada înfloririi se recomandă aplicarea îngrășământului chiar săptămânal.

Mușcata prosperă dacă o așezi într-un colț unde primește soare doar dimineața sau doar după-amiaza, însă nu din plin pe durata intregii zile. Temperatura ideală este între 5 și 14 grade, iar iarna aceasta nu trebuie să scadă sub 5 grade Celsius.

Pe timpul verii planta trebuie udată o dată pe săptămână, poate fi chiar scufundat ghiveciul în apă la temperatura camerei. Este chiar preferată apa de ploaie. Ca flori sălbatice, aceste plante au tendința să crească într-un mod neplăcut astfel că trebuie îngrijite și tăiate măcar o dată în timpul sezonului de creștere. Atenție însă! Ciupirea constă în tăierea maximum a unei treimi din lăstar pentru a da mai multe flori.

Musculițele pot fi o problemă pentru mușcate și uneori dăunează. Există numeroase insecticide în magazinele de specialitate iar planta poate fi stropită în întregime dar în special sub frunze și pe compost.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.