Cum să reacționezi urgent atunci când animalele au probleme de sănătate

FOTO: LaBruixa/Pixabay.com
FOTO: LaBruixa/Pixabay.com

Pentru cei mai mulți dintre noi animalul de companie face parte din familie. Fie că e vorba de o pisică sau de un cățel, uneori se întâmplă și accidente sau probleme de sănătate care au nevoie de o intervenție urgentă și trebuie să știm cum să reacționăm.

În primul rând, dacă e vorba de o rană, trebuie să știi că pisica sau câinele nostru, chiar dacă sunt cei mai prietenoși și mai blânzi, vor deveni agresivi din cauza durerii și s-ar putea să vă muște sau vă zgârâie. Este vorba de un instinct de protejare.

Cel mai bine ar fi să menții o oarecare distanță și să faci o analiză de la distanță. Dacă e vorba de o rană gravă sau îl doare ceva foarte tare, mai bine ar fi să nu-l miști și să chemi un veterinar. Dacă din diferite motive, nu poate veni în zona respectivă un veterinar și trebuie să-l transporți pe o distanță mai mare, manipulează-l cât mai puțin și pune-l pe o zonă fixă.

Însă, mai sunt și alte tipuri de situații în care trebuie să intervii de urgență. Dacă se îneacă cu mâncare sau există ceva care i-a blocat căile respiratorii încearcă rapid să o îndepărtezi. Poți încerca și manevra Heimlich și fii atent să nu te muște.

Mai rar, însă există situații, în care, mai ales câinii, sunt înțepați de insecte precum o viespe sau o albină. Vei ști acest lucru pentru că animalul se va plânge din cauza durerii. Dacă identifici acul încearcă să-l scoți cu o pensetă, urmărește umflatura și eventual cere un antiinflamator de la o farmacie veterinara. Dacă se inflamează prea tare sau mai grav, are un șoc anafilactic, mergi de urgență la un cabinet veterinar non stop.

De asemenea, poate exista și situații în care animalul a fost otrăvit. Fiecare secundă este extrem de importantă. Îl pui în mașină rapid și îl duci la veterinar. Foarte important e și să ții legătura la telefon cu veterinarul pentru a ști exact cum se simte. Veterinarii spun că e important să nu îi dai niciun fel de medicament.