Cum merge campania de vaccinare în România față de restul lumii

vaccin covid coronavirus
Vaccinarea și respectarea restricțiilor sunt singurele căi prin care putem ieși din pandemie, consideră cercetătoarea Anca Botezatu. Foto: Reckmanns / pixabay.com

Din cele aproape 800 de milioane de doze de vaccin administrate în toată lumea până acum, în România au fost folosite 3,7 milioane.

România se află pe locul 25 în lume, potrivit unui clasament realizat de Bloomberg, în ceea ce privește procentul populației imunizat cu ambele doze.

Țara noastră se află, însă, abia pe locul 57 în ierarhia globală a procentului din populație care a primit prima doză de vaccin.

Dacă în Statele Unite ale Americii au fost administrate până acum aproape 190 de milioane de doze, ritmul de vaccinare fiind de peste 3,2 milioane de doze în fiecare zi, în țara noastră se fac, în medie, 57.601 de doze de vaccin în fiecare zi.

Până acum, 7,4% din populația țării a fost imunizată complet în fața virusului SARS-CoV-2, obiectivul campaniei de vaccinare fiind, însă, vaccinarea a 70% din populație.

Cel mai bine, în topul realizat de Bloomberg, stă micuțul teritoriu britanic Gibraltar, care a vaccinat cu ambele doze 87,6% din populație.

Israel este statul cel mai eficient în campania de vaccinare, cu peste 10 milioane de doze administrate și 54,6% din populație imunizată la virus.

Vecinii noștri din Serbia și Ungaria au campanii de vaccinare mult mai bune decât cea coordonată de colonelul Valeriu Gheorghiță, imunizând, până acum, 16,8%, respectiv 12,5% din populație împotriva virusului.

Marea Britanie a făcut cele mai multe vaccinuri din Europa, aproape 40 de milioane, fiind urmată de Turcia, cu aproape 19 milioane.

Ungaria, care are o populație de sub 10 milioane de locuitori, a făcut mai multe vaccinuri decât România, peste 4 milioane de doze.

Chiar și așa, autoritățile române se fălesc cu efortul de vaccinare autohton.

Colonelul Valeriu Gheorghiță a anunțat că începând de astăzi (n.r. – marți) se vor vaccina aproximativ 80.000 de români în fiecare zi.