900 de lei amendă pentru bărbatul care a pus pe Facebook poza cu maşinile Poliției parcate ilegal

corneliu vaida timișoara mașini
Foto: Corneliu Vaida (Facebook)

Corneliu Vaida, un locuitor din Timișoara care a publicat pe Facebook o fotografie cu două mașini ale Poliției Locale parcate ilegal, pe trotuar, a fost amendat de polițiști cu suma de 900 de lei.

Motivul invocat de Poliție este acela că postarea bărbatului a fost jignitoare.

În urmă cu câteva zile, Corneliu Vaida a publicat pe Facebook o fotografie în care apar două mașini ale Poliției Locale din Timișoara parcate pe trotuar.

Fotografia era însoțită de textul „Milițiene Cojan, tu și adunătura ta de nesimțiți, ce-ar fi să vă auto-amendați?”.

Poza era făcută de o mamă din Timișoara care a avut probleme să se deplaseze cu căruciorul pe trotuar din cauza mașinilor parcate acolo.

Corneliu Vaida a fost invitat apoi la Poliție pentru a da explicații. Aici, el a fost amendat cu suma de 900 de lei pentru că i-a făcut pe polițiștii care au parcat mașinile „nesimțiți” și „godaci” („purcei” – n.r.).

corneliu vaida timișoara mașini
Foto: Corneliu Vaida (Facebook)

Conform legii, amenda pentru folosirea de cuvinte jignitoare în spațiul public este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Corneliu Vaida a anunțat pe rețeaua de socializare că nu este de acord cu cele menționate de polițiști în procesul verbal și că va ataca în instanță amenda primită.

corneliu vaida timișoara mașini
Foto: Corneliu Vaida (Facebook)
corneliu vaida timișoara mașini
Foto: Corneliu Vaida (Facebook)

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Poliției Locale Timișoara, autoritățile au explicat faptul că bărbatul a fost amendat nu deoarece polițiștii ar fi fost deranjați de fotografia cu mașinile parcate ilegal, ci pentru jignirile adresate acestora.

„Direcția Poliția Locală Timișoara face cunoscut faptul că, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rețeaua de socializare Facebook a fost declarată spațiu public, motiv pentru care orice postare jignitoare poate fi sancționată cu amendă în conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicată, aspect valabil pentru orice persoană care se simte lezată de apelativele postate pe rețeaua de socializare”, se arată în comunicatul de presă.

„În ceea ce îl privește pe dl Vaida Corneliu Nicolae, acesta a fost invitat la sediul Poliției Locale Timișoara pentru a i se aduce la cunoștință faptul că, în mod repetat, prin postările dumnealui pe rețeaua de socializare, mai exact pe grupul pe care îl administrează, a adus jigniri la adresa polițiștilor locali de natură să lezeze demnitatea acestora și a instituției din care fac parte, făcându-i ”adunătură de nesimțiți”, ”godaci inutili”, ”boacteri daltoniști, nu doar nesimțiți și incompetenți” („funcționari, paznici” – n.r.), ”boacterii retardați de la Disciplina în construcții”. Cel în cauză a fost invitat pentru a i se aduce la cunoștință faptul că expresiile postate în datele de 13 și 14.04.2017 reprezintă jigniri și pot fi sancționate conform Legea 61/1991 republicată, cu amenzi între 200 și 1000 lei, în niciun caz pentru faptul că a sesizat o parcare neregulamentară în fața sediului Poliției Locale, așa cum s-a insinuat cu rea-credință”, continuă comunicatul poliției.

Totuși, Corneliu Vaida și-a atins obiectivul de a-i face pe polițiști să nu mai parcheze mașinile pe trotuar, după cum rezultă din anunțul Poliției Locale: „De altfel, ca urmare a acestei semnalări s-a luat măsura imediată de eliberare a spațiului astfel încât cetățenii să poată trece. Subliniem faptul că întotdeauna Poliția Locală Timișoara a fost deschisă la sesizările cetățenilor fiind luate măsurile legale ori de câte ori acestea au fost reale. Semnalarea unui fapt nu este necesar să fie însoțită de jigniri adresate unei întregi instituții, cu peste 300 de angajați, care muncesc permanent pentru asigurarea ordinii și liniștii pe raza municipiului, a unei instituții care și-a depășit an de an indicatorii de performanță și nu a făcut niciodată rabat de la a lua măsuri inclusiv împotriva polițiștilor locali care au avut abateri disciplinare”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.