O comună din România e păzită de asistații sociali. Poliția nu mai făcea față problemelor

polițist
Poli Foto: Martin Kozák via Wikimedia Commons

Primarul unei comune din Vaslui a luat o măsură neobișnuită pentru a scădea nivelul infracționalității în regiune.

Peste 160 de persoane care beneficiază de ajutoare sociale vor fi de pază noaptea pe ulițele comunei Cozmești. Este o premieră națională, dar soluția pare să fie una bună.

Asistații sociali sunt echipați cu fluiere, lanterne și veste reflectorizante. Garda se desfășoară între orele 21 și 5.

”Eu am vrut, pentru că decât să ies ziua să stau pe căldură, să mă doară capul, mai degrabă stau noaptea, pe răcoare. E mai bine,” spune un paznic, citat de Digi 24.

Se lucrează prin rotație, iar orele se contabilizează ca muncă în folosul comunității. Cei care refuză să participe la procesul de pază pot pierde ajutorul social.

Până la instituirea acestei măsuri, cei doi polițiști din zonă erau depășiți de problemele din zonă.

”Trebuiau să vină zi de zi şi seară de seară. Şi mai mulţi, știind că satul e rău. Mi s-a spart şi mi s-au furat găinile şi nu știm nici acum cine a fost”, spune o localnică despre doar o situație neplăcută din comuna Cozmești.

Consiliul Local a luat hotărârea ca asistații sociali să asigure paza localității pentru a reduce cheltuielile cu înființarea unui post de poliție. Cei care patrulează vor fi trimiși la cursuri de calificare și li se vor construi adăposturi.

”În primele luni ale anului, din raport reiese că au crescut cu 47 de furturi din locuințe fata de anul trecut, când au avut loc 91 de spargeri”, a declarat Sima Hristache, primarul comunei Cozmești, pentru sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.