Comuna din România cu faleză, zonă de promenadă, pistă de biciclete și grătare din cărămidă pe malul râului

comuna berca buzău
Foto: Ionel Dobriță (Adevărul)

O comună din judeţul Buzău şi-a amenajat propria faleză pe malul râului, cu loc de promenadă şi spaţiu verde pentru grătare, relatează „Adevărul”.

Zona de promenadă din comuna Berca are o lungime de 560 de metri, este prevăzută cu pistă de biciclete, locuri pentru desene pe asfalt, stâlpi de iluminat public și bănci. De asemenea, are peste 40 de locuri de parcare.

comuna berca buzău
Foto: Ionel Dobriță (Adevărul)

Tot aici a fost amenajată o zonă de picnic, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de m², dotată cu foişoare, grătare din cărămidă, apă curentă şi coşuri de gunoi. Amenajarea falezei şi a zonei de promenadă de pe malul râului Buzău a costat 600.000 lei (122.000 de euro), bani din bugetul local.

comuna berca buzău
Foto: Ionel Dobriță (Adevărul)
comuna berca buzău
Foto: Ionel Dobriță (Adevărul)

Berca, satul central al comunei cu acelaşi nume, are peste 3.000 de locuitori. Aici sunt blocuri cu patru etaje, racordate la toate utilităţile, parcuri de agrement, locuri de joacă pentru copii, un centru civic și parcări auto. Toate străzile au asfalt nou.

Întreaga comună are 8.500 de locuitori.

Localitatea se află în apropierea Vulcanilor Noroioşi, dar și a municipiului Buzău, fiind situată la doar 20 de kilometri de acesta din urmă. Din acest motiv, precum și datorită modernizării comunei, numeroase familii tinere s-au mutat în satul cu aspect de oraş, ridicând preţul locuinţelor la peste 30.000 de euro, mai notează sursa citată.

În comuna Berca se află două monumente istorice de arhitectură de interes național. Primul e reprezentat de ruinele fostei mănăstiri Berca, din satul Berca, ce datează din 1694 și cuprinde biserica Sfinții Mihail și Gavriil, ruinele unor case egumenești, ale chiliilor, ale unui turn clopotniță și ale zidului de incintă.

Celălalt monument este mănăstirea Rătești, ce datează din secolele XVII-XIX și care funcționează și astăzi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.