Comercianți de oale și blide din Horezu cu dosare penale. Obiectele de ceramică nu erau din România

FOTO: IPJ Vâlcea
FOTO: IPJ Vâlcea

Polițiștii au făcut un control în Horezu, județul Vâlcea, o localitate considerată Capitala Ceramicii Populare din România, un meșteșug care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Mai mulți comercianți s-au ales cu dosare penale, după ce s-a constatat că multe magazine vând produse din ceramică contrafăcute, care nu erau produse în Horezu, ci în Bulgaria, China și Tucia.

Polițiștii au confiscat 58.000 de euro, sute de piese din ceramică Horezu contrafăcute și au deschis dosare penale în cazul a șapte societăți.

Zona în care se comercializează obiecte de Horezu se află la intrarea în sat, pe DN67.

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, în cursul anului trecut, atât un fost custode al Muzeului Satului din Romani – Horezu, Ștefan Rachieru, cât și singurul „Tezaur Uman Viu” din Vâlcea, ceramistul Sorin Giubega, recunoșteau că în magazinele „de la strada principală” ceramica originală recunoscută internațional reprezintă de fapt o raritate. 

„Chiar dacă este luată din Horezu, garanția că ai cumpărat ceramică UNESCO Horezu este extrem de mică”, mărturisea olarul Sorin Giubega, subliniind că mai poți avea garanția produselor originale doar cumpărându-le direct de la adevărații ceramiști, din atelierele de pe Strada Olari din Horezu. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.