Cîțu: Salariul mediu a crescut mai rapid decât inflația. Trecem la locuri de muncă bine plătite

Florin Cîțu
Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook că în fiecare lună din acest an salariul mediu net a crescut mai rapid decât rata inflației. „Asta înseamnă că fiecare leu câștigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri). Ca să înțeleagă și psd-iștii: așa crește puterea de cumpărare”, a scris premierul dând ca sursă de informare date ale Institutului Național de Statistică și ale Băncii Naționale.

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că actuala guvernare pregăteşte planul de dezvoltare pentru România până în 2028, pentru a trece la un model de dezvoltare a economiei cu locuri de muncă bine plătite, pentru investiţii care aduc valoare adăugată mare.

Prim-ministrul a participat la evenimentul „Grand Matinal Digital”, organizat în sistem online de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România.

„În această guvernare este vorba despre reformă şi investiţii, cu un plan de dezvoltare pe termen mediu. Cam la asta se rezumă tot ce vrem să facem în această guvernare, (…) care are un orizont peste 2024. Acum pregătim planul de dezvoltare pentru România până în 2028. (…)

Am spus reformă şi investiţii, pentru că România trebuie să treacă la nivelul următor. Dumneavoastră aţi vorbit de investiţii directe în România şi ce am putea face ca să schimbăm paradigma.

Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt foarte simple: trecem la un model de dezvoltare economică în care locurile de muncă, de exemplu, sunt bine plătite, şi atractivitatea României nu o să mai fie cu locuri de muncă ieftine pentru tipuri de muncă care nu aveau valoare adăugată mare. Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite pentru investiţii care aduc valoare adăugată mare”, a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

El a punctat că, pentru a fi competitivă la nivel global, economia trebuie să se îndrepte către domenii cu valoare adăugată mare şi marjă de profit mare, ceea ce înseamnă forţă de muncă calificată. „Pentru asta pregătim terenul şi în România. Calificarea forţei de muncă o vom face şi prin resurse de la stat, bineînţeles, o vom face în parteneriat cu cei din sectorul privat”, a explicat premierul.

„Oportunităţi în Valea Jiului, în Moldova sau în sudul României, peste tot trebuie să creăm cadrul legal prin care forţa de muncă să se mişte flexibil între sectoare şi să poată să se recalifice foarte rapid. De aceea, aşa cum am spus, vom avea comitete interministeriale. Soluţiile, aşa cum făcut şi anul trecut, au venit de fiecare dată după ce am avut împreună cu partenerii din sectorul privat dezbateri”, a transmis Cîţu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.