„Citim împreună!” la ore fixe, potrivit Ministerului Educației

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Profesorii și elevii vor citi fix la orele 11 și 14, pe 15 februarie, de Ziua națională a lecturii, potrivit deciziei ministrului educației Sorin Câmpeanu.

„Am decis, în calitate de ministru al Educației, ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii”, a specificat Sorin Cîmpeanu într-un comunicat de presă.

Sub motto-ul „Citim împreună!”, cadrele didactice vor recomanda elevilor să aducă la clasă o carte preferată sau să împrumute de la bibliotecă, și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

„Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți”, mai punctează ministrul Educației în documentul transmis opiniei publice.

Astfel, pe 15 februarie, programul din toate școlile se va modifica pentru ca, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să desfășoare activități de lectură pentru preșcolari și elevi, cu scopul de a promova cititul ca obicei de zi cu zi.

Totodată, ministrul Educației recomandă și asociațiilor, fundațiilor nonprofit sau societăților de gestiune a drepturilor de autor să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și ilustrare de carte, precum și discuții sau dezbateri pe teme literare.

FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.