Ciolacu vrea desființarea a 200 de mii de posturi bugetare

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Liderii PNL și PSD se vor întâlni astăzi pentru a discuta despre măsurile de austeritate pe care ar trebui să le ia Guvernul. Se dorește dimunarea cheltuielilor, dar și tăierea de posturi neocupate.

Mai exact, premierul Marcel Ciolacu vrea o reducere a aparatului stat, iar desființarea posturilor neocupate ar aduce o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului român de aproximativ 8-10 miliarde lei pe an.

Economia directă la buget se realizează prin faptul că posturile vacante erau bugetate, iar eliminarea lor înseamnă că nu se mai consumă bugetul aferent, care revine la bugetul de stat pentru alte cheltuieli necesare.

Există și o economie indirectă. Astfel, prin eliminarea posturilor vacante se va produce o reorganizare masivă a instituțiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca instituția să aibă în organigrama birouri (5+1 sef), servicii (7+1sef), directii(15+1director) sau direcții generale (25+1 director general).

În ceea ce privește celelalte taxe, este o înțelegere de principiu ca Româmia să mențină doar două cote de TVA: 9% și 19%.

De asemenea, deși inițial s-a avansat ideea că s-ar putea renunța la voucherele de vacanță ale bugetarilor, ar urma să se propună o impunere a impozitului de CASS pentru aceste beneficii.

Măsura ar aduce înapoi la stat peste un miliard de lei, potrivit estimărilor.