Cine este singurul senator care a votat împotriva respingerii OUG 13

Senatul a aprobat cu 110 voturi „pentru”, nouă abțineri și un singur vot „împotrivă” proiectul de lege de respingere a OUG 13, care modifica codurile penale. Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să conducă ședința în calitate de președinte al Senatului.

Ecaterina Andronescu, parlamentar PSD, este singurul senator care a votat împotriva Legii de respingere a OUG13. Alți nouă parlamentari, dintre care șapte ai PMP, unul al PSD și unul al ALDE s-au abținut. Ecaterina Andronescu nu și-a explicat votul în parlament.

Înainte de vot, în plenul Senatului au avut loc și câteva schimburi de replici între liderul PMP, Traian Băsescu, și Alina Gorghiu, fostul șef al PNL. Băsescu a susținut că este nevoie de operarea unor modificări în Codul penal și că articolul 297 referitor la abuzul în serviciu nu ar mai exista, după ce au expirat cele 45 de zile de la Decizia Curții Constituționale din iunie 2016.

Fostul președinte a mai spus și că multe persoane care au fost trimise în judecate după decizia CCR vor putea cere sesizarea Curții Constituționale și vor avea câștig de cauză.

„Am fost deputat în două legislaturi şi acum sunt senator, dar nu am auzit de abrogarea unei ordonanţe deja abrogate. Sigur, am creat un precedent (…) Guvernul a făcut o greşeală uriaşă şi au procedat neconstituţional pentru că s-au prevalat de urgenţă, (…) au vizat interesele unei clientele (…) Liberalilor, care m-au suspendat, alături de PSD, pentru a putea controla Justiţia, le mulţumesc că au preluat discursul meu”, a mai spus Băsescu.

În replică, fostul președinte al PNL Alina Gorghiu a declarat: „Când eşti un fost preşedinte de stat, ai datoria în plenul Senatului să spui adevărul, chiar dacă nu cunoşti foarte bine domeniul. Eu nu o să vorbesc despre vânt în pupa sau tangaj, dar nu tot sistemul judiciar e în eroare şi numai domnul Băsescu ştie care-i adevărul (…) Suntem azi, noi cei din PNL, mulțumiți de apropierea ideologică dintre PMP și PSD”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.