Cine este cel care a comis atentatul din Bruxelles

FOTO: diegoparra/Pixabay.com
FOTO: diegoparra/Pixabay.com

Doi suporteri suedezi au fost uciși, luni seară, iar un șofer de taxi a fost rănit, după ce s-au tras focuri de armă la Bruxelles, în apropiere de Place Sainctelette, Boulevard d’Ypres și Boulevard du Neuvième de Ligne.

Suspectul este Abdesalem Lassoued, care a afirmat că aparține Statului Islamic în mai multe videoclipuri postate între timp pe rețelele de socializare.

Acesta are 45 de ani, are origine tunisiană. A depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. El a fost radiat ca rezident în 2021, dar ordinul de a părăsi țara nu a fost emis niciodată.

El este cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și infracțiuni împotriva ordinii publice.

În 2016, un serviciu străin îl semnalase ca fiind un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar aceasta era una dintre zecile de semnalări zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, și autoritățile nu au făcut nimic la momentul respectiv.

Mai recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia.

Centrul Comun de Informare, înființat după atentate pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: „Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă”, a explicat Vincent Van Quickenborne.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.