Cetatea Soroca, acoperită ca în vremea lui Ștefan cel Mare, cu fonduri europene

Cetatea Soroca, situată în Republica Moldova pe malul Nistrului, a căpătat o nouă înfățișare, fiindu-i construit un acoperiș special din lemn, după modelul inițial din vremea lui Ștefan cel Mare.

Cetatea Soroca a fost acoperită cu fonduri europene, iar lucrările fac parte dintr-un amplu proiect de restaurare.

Uniunea Europeană a alocat 700.000 de euro pentru restaurarea cetății Soroca din Republica Moldova, într-un proiect transfrontalier de reabilitare a monumentelor istorice.

Restauratorii consolidează zidurile cetății şi înlocuiesc piatra deteriorată. De asemenea, sunt renovate mai multe turnuri, astfel încât Cetatea să arate la fel ca în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

Case medievale în Cetatea Soroca , cu vin și plăcinte

În cadrul cetății vor fi construite și două case medievale unde se vor vinde vin şi plăcinte. Vor fi amplasate şi câteva căsuțe din lemn unde comercianţii de suvenire își vor vinde articolele.

Lucrările de restaurare la Cetatea Soroca trebuiau să fie finalizate în mai 2014, dar termenul a fost amânat, astfel că reconstrucția va fi prelungită cu încă un an, până în mai 2015.  Și asta pentru că restaurarea fortăreței a început mai târziu decât se planificase.

Directorul complexului muzeal Cetatea Soroca, Nicolae Bulat, afirma atunci că lucrările au fost amânate și din cauza iernii lungi și grele, vreme în care restauratorii nu au putut să lucreze.

Cum arăta Cetatea Soroca înainte de a fi acoperită
Cum arăta Cetatea Soroca înainte de a fi acoperită

Când se va redeschide Cetatea Soroca pentru public

Noua dată de redeschidere pentru public a Cetății Soroca a fost stabilită la 18 mai 2015. Cetatea Soroca a fost închisă pentru restaurare în august 2013.

Din același proiect de restaurarea, realizat cu fonduri europene, mai fac parte și fortărețele din Hotin și Suceava.

Autoritățile speră ca după renovare, monumentul istoric al Cetății Soroca să atragă mai mulți turiști. În prezent, fortăreaţa este vizitată anual de peste 20.000 de persoane.

Cetatea Soroca a fost clădită din piatră, în secolul al XV-lea, de către domnitorul Ștefan cel Mare. Ulterior, fortăreața a fost reconstruită de către Petru Rareș care i-a anexat și zidurile de piatră.

Cetatea Soroca este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție, cu plan circular cu diametru de 37,5 m, patru turnuri circulare și un turn de acces rectangular.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: