Cercetătorii au creat șoareci cu doi tați după ce au obținut ovule din celule masculine

șoareci
Foto: Kapa65 / pixabay.com

Cercetătorii au reușit să creeze șoareci care au ca părinți doi tați, după ce au obținut ovule din celule masculine, relatează publicația „The Guardian”.

Potrivit sursei citate, crearea unui mamifer cu doi tați biologici ar putea pava drumul spre noi tratamente de fertilitate care să fie folosite în cazul oamenilor.

Este pentru prima dată în istorie când s-au obținut ovule viabile din celule masculine.

„Acesta este primul caz în care s-au creat ovocite robuste de mamifere din celule masculine”, a declarat Katsuhiko Hayashi, cercetător la Universitatea Kyushu din Japonia, care este recunoscut la nivel internațional drept un pionier în domeniul ovulelor crescute în laborator.

El a mai spus că, în maximum un deceniu, va fi tehnic posibil ca cercetătorii să creeze ovule umane viabile dintr-o celulă masculină din piele. Alți oameni de știință cred însă că estimarea este prea optimistă deoarece încă nu s-a reușit crearea în laborator a unui ovul viabil din celulele feminine.

În trecut, cercetătorii au mai creat șoareci care aveau doi tați biologici, însă folosiseră o procedură mai elaborată, inclusiv procese de modificare genetică. Acum este pentru prima dată când s-au cultivat ovule din celule masculine.

Concret, cercetătorii au transformat o celulă din piele care conținea combinația masculină de cromozomi XY într-un ovul ce are combinația de cromozomi XX. Prin diferite proceduri, cromozomul Y a fost „șters”.

După obținerea ovulelor, celulele au fost cultivate într-un ovar organoid, un sistem care imita condițiile dintr-un ovar de șoarece.

Când ovulele au fost fertilizate cu spermă obișnuită, cercetătorii au obținut circa 600 de embrioni, care ulterior au fost implantați în șoareci-surogat. La final s-au născut 7 pui. Eficiența de 1% este mai scăzută decât eficiența obținută folosind ovule obișnuite (când circa 5% din embrioni ajung la maturitate și dau naștere unor pui).

Șoarecii născuți din celule masculine par sănătoși și au o durată de viață obișnuită. Totodată, ei au avut pui la rândul lor. „Arată bine, par să crească normal și au devenit tați”, a spus Hayashi.

Echipa lui Hayashi încearcă acum să facă același lucru și cu celule umane.

În viitor, tehnica ar putea fi folosită pentru a trata forme severe de infertilitate, inclusiv femei cu sindromul Turner, cărora le lipsește o parte din cromozomul X. De asemenea, și cuplurile gay care își doresc copii ar putea beneficia de noua tehnologie, mai notează „The Guardian”.

Alți cercetători au sugerat că aplicarea acestei proceduri în cazul celulelor umane va fi dificilă. În plus, celulele umane au nevoie de perioade mai lungi de cultivare pentru a putea produce un ovul matur, ceea ce poate crește riscul ca celulele să acumuleze mutații genetice nedorite.

Foto: Kapa65 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.