Cele mai curate și cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc

    plaje
    Foto: stokpic / pixabay.com

    ONG-ul Mare Nostrum a monitorizat mai multe plaje de pe litoralul românesc și le-a igienizat. Cel mai întâlnit tip de deșeu a fost mucul de țigară.

    În ceea ce privește curățenia, din sectorul de plajă din Constanța, mai ales în zona „Trei papuci”, s-au strâns cele mai multe deșeuri. Urmează în topul celor mai murdare plaje Năvodari și Saturn.

    La polul opus, cele mai curate plaje au fost declarate cele din Costinești și Corbu.

    În această sesiune, deșeurile „inedite”, dar la fel de nedorite ca și celelalte au existat. Cele mai multe au fost seringi, sticle de medicamente, scutece, tampoane, lenjerie intimă și chiar un frigider, „uitat” pe plaja de la Corbu, aproape de apă.

    Șlapii/papucii și diferite tipuri de textile au împânzit anumite sectoare de plajă, spune reprezentanții Mare Nostrum.

    „Dincolo de faptul poluează, aceste tipuri de deșeuri sunt fix ceea ce nu își dorește nimeni să vadă pe plajă. Nu înțelegem acest paradox: nimeni nu vrea să vadă gunoaie pe plajă și cu toate astea, noi găsim în fiecare an, în aprilie și în octombrie, cantități însemnate de deșeuri. Mai mult decât atât, cum ar fi să vii la plajă , să te așezi pe nisip și să găsești un scutec sau un slip, „uitate” de un turist?

    Fix lângă tine! Nouă nu ne-ar plăcea, sinceri să fim. Dar vedem că se practică. Dincolo de responsabilitatea autorităților pe această linie, NOI suntem cei care trebuie să fie responsabili.

    Ne gândim chiar la o campanie, în care să îi premiem pe toți cei pe care îi surprindem cu gunoaie lângă ei: îi premiem cu unul din deșeurile găsite pe plajă în sesiunea de monitorizare.

    Slavă Domnului, avem destule!”, spune directorul executiv al ONG-ului Mare Nostrum Mihaela, Cândea Mirea.

    Foto: stokpic / pixabay.com

    Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.