Ce spune premierul Ciucă despre impozitarea progresivă. Contre între PSD și PNL

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro

Primul ministru Nicolae Ciucă spune că anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare și nu vor exista taxe noi. Precizarea vine în contextul discuțiilor inițiate de unii lideri PSD cu privire la posibilitate de a exista o impozitare progresivă.

„În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilit ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afaceri şi cu întregul mediul asociativ, pentru ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal”, a declarat, miercuri, premierul. (…)

Vreau să fac o clarificare – anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi. (…) Ceea ce avem de făcut în continuare este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală. (…) Nu putem discuta despre taxe care vin peste noapte”, a susținut Ciucă.

Liderii PNL nu susțin impozitarea progresivă

Președintele Senatului, liberalul Florin Cîțu, declară că nu a fost vreo discuție în interiorul PNL cu privire la posibilitatea introducerii impozitării progresive, iar partidul a intrat în coaliția de guvernare cu „două linii roșii”.

„PNL a venit cu două linii roşii în această coaliţie, una cota unică şi a doua să avem investiţii la 7% din PIB. La cea cu investiţii la 7% din PIB încă se mai lucrează, încă nu suntem acolo. În PNL nu s-a discutat despre impozitarea progresivă. Cred că orice membru al PNL vă va spune că nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. Iarăşi, acum vă spun ca specialist, să modifici cota progresivă, nu poţi până în 2024.

Deci dacă ai vrea să faci ceva, să zicem că se agrează şi PNL spune – ok, noi renunţăm la orice şi gata nu mai vrem să fim susţinătorii cotei unice, din acel moment durează câţiva ani până poţi să introduci impozitul progresiv. Nu se poate face de la 1 ianuarie 2023”, a afirmat Florin Cîţu, miercuri la Parlament.

Florin Cîțu, fost premier și ministru al Finanțelor, spune că introducerea unor taxe noi ar afecta economia României.

„Vă spun că România a făcut o greşeală în mijlocul crizei din 2010 când a crescut TVA. Imediat preţurile au crescut, inflaţia a crescut şi economia a intrat din nou într-o criză care a durat până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie despre a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin introducerea de alte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe care trebuiesc eliminate. Sunt acolo până în 2026. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimativ 0,5% procente din PIB. Impozitarea progresivă, după calculele mele, ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi atât, nu mai mult. Deci ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă”, a mai explicat preşedintele Senatului.

Ciolacu: Nu puteți să spuneți că Spania, Olanda, Germania, SUA, Italia, toți sunt tâmpiți că au sistem progresiv de impozitare 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, e susținătorul introducerii unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor și a precizat că este prosibil să fie modificări la codul fiscal de la 1 ianuarie 2023, dar să nu intre în vigoare.

„E necesară o modificare a Codului fiscal, evident. Asta nu înseamnă că vom veni cu taxe noi. E necesară o optimizare fiscală. Cred că pentru prima oară se vorbește deschis în spțiul public despre aceste modificări la Codul fiscal”, a declarat Ciolacu, la Parlament.

Acesta a precizat că propunerile de modificare a Codului fiscal vor fi prezentate în 10-14 zile de către ministrul Finanțelor.

„E normal ca orice coaliție politică responsabilă să vadă nu numai ziua de azi sau de mâine, să vină cu un plan predictibil pe o perioadă de timp. (…) Nu puteți să spuneți că Spania, Olanda, Germania, Statele Unite, Italia, toți sunt tâmpiți pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilități și noi, românii, suntem cei mai deștepți, dar avem 27% venituri în construcția PIB și 40% cheltuieli”, a susținut Ciolacu.

„Nu este luată o hotărâre, dar este normal, orice partid, orice coaliție, orice guvern să discute aceste lucruri. E normal într-o coaliție formată din cele mai mari partide din România să existe și puncte de vedere diferite”, a continuat liderul PSD.

Totuși, Marcel Ciolacu a dat asigurări că „nu se introduc taxe noi”