Ce cred românii despre o candidatură a Maiei Sandu la președinția României

Maia Sandu
Maia Sandu

Un sondaj efectuat de Avangarde arată că jumătate dintre români ar vota împotriva unirii României cu Republica Moldova dacă s-ar organiza un referendum pe acest subiect. De asemenea, 40% cred că Republica Moldova nu ar trebui să fie acceptată în NATO.

Dintre cei intervievați, 57% percep neutru Republica Moldova, 31% mai degrabă pozitiv, 9% negativ și 3% nu știu sau nu răspund. Atunci când au fost întrebați dacă ar trebui să se unească cu România, 54% au spus „nu”, 33% au spus „da”, iar 13% nu au putut aprecia.

Legat de o acceptare „de urgență” a Republicii Moldova în NATO, 40% consideră că nu ar trebui să se întâmple asta, 31% răspund cu „da”, iar 29% nu pot aprecia sau nu răspund. În schimb, 41% dintre cei intervievați cred că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în UE, 39% răspund cu „nu”, iar 29% nu pot aprecia/nu răspund.

Peste jumătate dintre românii care au răspuns sondajului sunt de părere că în cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova România nu ar trebui să ajute cu trupe Chișinăul. În schimb, 48% consideră că Chișinăul ar trebui ajutat cu tehnică militară, iar 35% cred că nu ar trebui acordat un astfel de ajutor.

Același sondaj arată că 38% dintre români au o părere bună despre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, 2% spun că au o părere foarte bună, 19% au o părere proastă, 2% foarte proastă, iar 36% declară că nu au nicio părere sau că nu știu cine este Maia Sandu.

Despre o candidatură a Maiei Sandu la Președinția României, 76% nu cred că ar fi o variantă bună, doar 5% spun că ar fi o variantă bună, iar restul nu știu sau nu răspund.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.