Câți oameni au ajuns pe Lună. Povestea celor 5 șoareci ce au înconjurat Luna de 75 de ori

câți oameni au ajuns pe lună
Astronautul Buzz Aldrin în timpul misiunii Apollo 11. Foto: NASA

Dacă v-ați întrebat câți oameni au ajuns pe Lună acest articol vă va oferi răspunsul. De asemenea, veți afla și alte informații interesante despre călătoriile spre satelitul natural al Pământului.

În total, 24 de astronauți americani au zburat de la Pământ la Lună între anii 1968 și 1972. Însă doar 12 dintre ei au pășit efectiv pe Lună. Unii dintre ei nu au coborât pe satelit deoarece misiunea lor era să rămână în modulul de comandă aflat pe orbita Lunii. Alții nu au ajuns pe Lună din cauza problemelor apărute în timpul misiunii.

Așadar, răspunsul la întrebarea câți oameni au ajuns pe Lună este 12. Doar 4 dintre ei mai sunt în viață: Buzz Aldrin (din misiunea Apollo 11, prima misiune a NASA ce a ajuns pe Lună), David Scott (Apollo 15), Charles Duke (Apollo 16) și Harrison Schmitt (Apollo 17), se arată într-un articol de pe site-ul NASA.

Câte misiuni Apollo au ajuns pe Lună

În total 6 misiuni NASA au ajuns pe Lună: Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 și Apollo 17.

Iată cine sunt cei 12 astronauți americani care au pășit pe Lună:

Neil Armstrong (1930-2012) – Apollo 11
Edwin „Buzz” Aldrin (1930-) – Apollo 11
Charles „Pete” Conrad (1930-1999) – Apollo 12
Alan Bean (1932-2018) – Apollo 12
Alan B. Shepard Jr. (1923-1998) – Apollo 14
Edgar D. Mitchell (1930-2016) – Apollo 14
David R. Scott (1932-) – Apollo 15
James B. Irwin (1930-1991) – Apollo 15
John W. Young (1930-2018) – Apollo 16
Charles M. Duke (1935-) – Apollo 16
Eugene Cernan (1934-2017) – Apollo 17
Harrison H. Schmitt (1935-) – Apollo 17

Câți oameni au ajuns pe Lună și cine a fost primul om pe Lună

Primul om care a mers pe Lună a fost Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11. El și pilotul modulului lunar Buzz Aldrin au aselenizat pe data de 20 iulie 1969, în vreme ce Michael Collins, al treilea membru al echipajului misiunii Apollo 11, a stat în modulul de comandă Columbia, rămas pe orbita Lunii.

După ce Neil Armstong a pășit pe Lună și a spus celebrele cuvinte „That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind”, Aldrin a coborât și el pe suprafața selenară (după aproximativ 19 minute).

Cei 2 au explorat locul aselenizării, numit Baza Tranquility, și au colectat circa 21,5 kilograme de material lunar pe care l-au adus pe Pământ. În total, ei au stat pe suprafața Lunii timp de 21 de ore și 36 de minute, după care au decolat pentru a se întoarce în modulul de comandă Columbia.

câți oameni au ajuns pe lună
Buzz Aldrin în timpul misiunii Apollo 11. Foto: NASa

Apollo 13, un dezastru evitat

Apollo 13 este, probabil, a doua cea mai cunoscută misiune Apollo a NASA.

Apollo 13 ar fi trebuit să fie a treia misiunea a NASA care să ducă oameni pe Lună, însă din cauza unei defecțiuni aselenizarea a fost anulată. Naveta a fost lansată la data de 11 aprilie 1970 de la Centrul Spațial Kennedy. La doar două zile de la lansare, pe când naveta se afla în drum spre Lună, un rezervor de oxigen s-a defectat, iar astronauții aflați la bord – Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise – riscau să se asfixieze.

Din fericire, cu ajutorul instrucțiunilor primite de pe Pământ, astronauții au reușit să creeze un filtru pentru a reduce acumularea de dioxid de carbon. În loc să aselenizeze, naveta a înconjurat Luna, iar apoi s-a întors pe Pământ. Din fericire, toți cei 3 astronauți au supraviețuit.

Câți oameni au ajuns pe Lună – Apollo 17, ultima misiune ce a dus oameni pe Lună

În decembrie 1972, Apollo 17 a fost ultima misiune care a dus oameni pe Lună. Comandantul Gene Cernan și pilotul modulului lunar Harrison Schmitt au aselenizat, în vreme ce pilotul modulului de comandă Ronald Evans a rămas pe orbită.

Schmitt a fost singurul geolog profesionist care a ajuns pe Lună, potrivit Wikipedia.org. El a fost selectat pentru misiune după ce asupra NASA s-au făcut presiuni pentru a trimite un om de știință pe Lună.

Șoareci pe orbita Lunii

Această ultimă misiune Apollo ajunsă pe Lună a pus accent pe cercetarea științifică. Au fost realizate mai multe experimente noi, inclusiv un experiment biologic în cadrul căruia au fost luați în navetă 5 șoareci.

Numiți Fe, Fi, Fo, Fum și Phooey, cei 5 șoareci au stat în modulul de comandă și au făcut 75 de orbite în jurul Lunii. Șoarecii au călătorit în compartimente individuale dintr-un container de aluminiu, având aer, mâncare și o temperatură potrivită. Unul dintre ei a murit în timpul misiunii, iar ceilalți 4 au fost eutanasiați și disecați la întoarcerea pe Pământ pentru a se studia impactul pe care călătoria în spațiu l-a avut asupra lor.

Distanța de la Pământ la Soare în kilometri și în ani lumină

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.