Cât va costa prima mașină electrică Made in România

FOTO: GTG Automobile electrice/Facebook
FOTO: GTG Automobile electrice/Facebook

O companie din Baia Mare, RMG Casual, lucrează la un plan pentru a ridica o fabrică de asamblare de automobile electrice.

Este vorba despre mașini de oraș, „cvadricicluri grele”, care sunt deja omologate, iar câteva prototipuri circulă deja prin Baia Mare și Cluj.

Potrivit TransilvaniaReporter.ro, linia de asamblare va fi deschisă la Baia Mare. Managerul companiei, Gheorghe Mureșan, spune că se vor produce trei tipuri de vehicule: cu două locuri, cu patru locuri și o utilitară.

Cea mai accesibilă mașină electrică produsă în România va fi una care va avea o autonomie de circa 100 de kilometri și o viteză maximă de 75-85 km/h.

Utilitara electrică produsă în România va putea transporta o tonă și va avea o autonomie de 150 de kilometri.

Prețurile vor fi între 13.000 și 15.000 de euro, din care cam jumătate de preț este subvenționat. Managerul firmei spune că mașinile vor avea două cabluri, să se poată încărca și la prize normale și la stații speciale.

Fabrica se va baza pe piese de import și ar putea fi funcțională începând din luna februarie a anului viitor, iar capacitatea maximă va fi de 10 autovehicule pe zi.

Gheorghe Mureșan a renunțat la o afacere în domeniul produselor textile pentru a se ocupa de producerea unui automobil electric. Primele mașini ecologice, patru la număr, circulă deja pe străzile din Baia Mare și București. GTG, așa cum a fost botezată prima mașina electrică, are în față cinci baterii de 8V și 150A.

„Conceptul automobilelor aparţine unui designer italian. Deja am scos pe piaţă primele maşini, două fiind asamblate la Baia Mare, celelalte două la un partener din Bucureşti. Livrarea se face acum la trei luni, dar după punerea în funcţiune a liniei de asamblare termenul se va scurta la două-trei săptămâni”, a explicat Gheorghe Mureşan.

FOTO: GTG Automobile electrice/Facebook

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.