Cât de importantă este congelarea și gheața pentru alimente

FOTO: Dragon77/Pixabay.com
FOTO: Dragon77/Pixabay.com

Există mai multe mituri și adevăruri legate de cât de bună este congelarea și ce efecte are gheața asupra alimentelor și băuturilor. Unul dintre ele este legat de faptul că fructele congelate nu ar fi la fel de sănătoase cum sunt cele proaspete. Este total fals, pentru că, în cele mai multe cazuri, legumele și fructele care urmeză să fie congelate sunt culese atunci când ating punctul maxim al coacerii.

Potrivit cercetătorilor, prin procesul de congelare sunt păstrate toate proprietățile nutriționale ale alimentelor. Important este ca aceste alimente să fie consumate imediat după ce sunt decongelate și nu mai târziu. Există studii care arată că sunt unele alimente care sunt chiar mai bogate în anumite substanțe nutritive după congelare. De exemplu, mazărea și spanacul prin congelare pot fi mai bogate în vitamina C.

Un alt aspect important este legat de modalitatea în care se face decongelarea. În niciun caz nu se face sub jet de apă fierbinte, pentru că alimentele respective pot fi alterate. Decongelarea se face sub jet de apă rece.

Cei interesați de mașini de gheață pentru băuturi sau pentru alte diverse întrebuințări în baruri și bucătării ar putea fi interesați și de câteva informații legate de o dietă specială. Mai exact, gastroeneterologul Brian Weiner, profesor la Școala Medicală „Robert Wood Johnson”, a scris o carte în care spune că o dietă cu gheață ajută la slăbit.

Potrivit teoreticianului, atunci când mănânci o cantitate semnificatică de gheață, corpul tău arde energie pentru a o topi. De asemenea, mâncatul de gheață ar trebui să ofere și un anumit nivel de sațietate. Potrivit profesorului Weiner, un litru de gheață înghițit ar arde aproximativ 160 de calorii. Mai mult, prin ingerarea de gheață, stomacul este anesteziat și dispare și senzația de foame.

Despre dieta cu gheață a vorbit la un moment dat și pugiliștii români care s-au antrenat pentru performanțe în Canada. „Patru zile înaintea meciurilor mă transformam în urs polar. Stăteam cu un prosop rece pe cap și mâncam gheață”, a declarat Leonard Doroftei.

Dacă nu puneți în aplicare această dietă, cu siguranță nu trebuie să lipsească din casă aparate frigorifice în care să vă depozitați alimente proaspete culese vara și toamna de care să vă bucurați peste iarnă.