Care este cea mai bună mâncare pentru câini. Uscată sau umedă?

FOTO: mattycoulton/Pixabay.com
FOTO: mattycoulton/Pixabay.com

Hrana pentru căței e foarte importantă și trebuie să o alegi ținând cont de câteva lucruri importante. Una dintre cele mai mari dezbateri din ultimii ani este dacă hrana uscată este mai sănătoasă decât cea umedă sau invers.

Specialiștii în îngrijirea animalelor spn că la fiecare tip de hrană există avantaje și dezavantaje, că nu se exclud și că nu contează dacă e umedă sau uscată, ci important e să le ofere patrupedelor nutrienții de care au nevoie, vitaminele și mineralele pentru a fi sănătoși și plini de viață.

Însă care sunt principalele diferențe între hrana uscata caini și cea umedă. Evident, în primul rând diferența constă în nivelul de umiditate. Dacă în hrana uscată este un nivel umiditate care nu trece de 10 – 12%, la cea umedă este cuprinsă între 60% și peste 80%.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl știți este că pentru a-și lua aportul de nutrienți, un câine are nevoie de mai puțină hrană uscată decât de cea umedă. Comparativ, e nevoie de o cel puțin o porție dublă de mâncare umedă pentru ca un câine să-și ia aceeași cantitate nutritivă pe care o ia din hrana uscată.

De asemenea, mai există și avantajul că hrana uscată menține dinții sănătoși și îi curăță și îi protejează. Un alt avantaj este și în faptul că este mai ieftină.

Însă și hrana umeda caini are avantaje. În primul, dacă câinele e într-o perioadă în care e mai mofturos la mâncare, cu cea umedă nu dați greș. Aceasta au arome mai intense și mirosul e mult mai atrăgător. De asemenea, câinele se hidratează mai bine prin acest tip de mâncare și este recomandată pentru cei care nu prea se hidratează peste zi.

Hrana umedă este indicată mai ales pentru câinii care trebuie să țină o cură de slăbire sau sunt foarte pofticioși. Așa cum spuneam mai sus în acest text, hrana umedă este mai slab calorică decât cea uscată.

Însă, dacă e vorba de un câine care nu are probleme de sănătate sau alte nevoi speciale, ideal ar fi să combini, în alimentația lui, hrana uscată și cea umedă. Așadar, din când în când, e indicat să îi dați cățelului variat. Astfel, evitați ca acesta să facă diaree sau, din contră, să facă constipație, din cauza faptului că e hrănit cu un singur tip de hrană.