Când vor fi emise cărțile de identitate electronice în toată țara

Noua carte de identate electronică
Noua carte de identate electronică

Guvernul transmite că extinderea emiterii cărții electronice de identitate se face în cursul anului 2024.

Cele mai recente date ale MAI arată că în proiectul pilot, demarat în luna august 2021, în județul Cluj, au fost emise 11.170 de cărți electronice de identitate până la data de 1 noiembrie 2023.

De altfel, există o întârziere a emiterii cărții electronice de identitate la nivel național. Din această cauză, Guvernul vrea să modifice legislația astfel încât românii să poată utiliza și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre UE, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare.

„Pentru a nu fi îngrădit dreptul la libera circulație până la punerea în circulație la nivel național a cărții electronice de identitate, este necesară permiterea utilizării cărților de identitate emise și după data de 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare.”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență aflat joi pe agenda Guvernului.

Urgența adoptării acestei ordonanțe este motivată de faptul că Imprimeria Națională nu a finalizat achizițiile pentru emiterea cărților electronice de identitate, iar legislația actuală prevede că pot fi utilizate ca document de călătorie în UE doar cărțile de indentitate emise până la data de 31 decembrie 2023.