Americanii ar putea avea nevoie de viză pentru a intra în România

Comisia Europeană ar putea decide că este momentul să anuleze dreptul cetățenilor americani și canadieni de a intra în statele membre ale UE fără viză, deoarece cele două țări nord-americane nu oferă acest drept României, Bulgariei, Croației și altor două state membre ale Uniunii Europene.

Comisia va dezbate marți dacă să răspundă prin măsuri la lipsa de acțiune a americanilor în ceea ce privește eliminarea vizelor pentru cetățenii din partea estică a Uniunii Europene. Comisia Europeană ceruse Statelor Unite și Canadei să ridice restricțiile până la data de 12 aprilie.

În prezent, cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România necesită viză de intrare în SUA, în timp ce Canada impune restricții doar cetățenilor români și bulgari.

Anul trecut, rata de refuz în ceea ce privește cererile de viză pentru Statele Unite a fost de 17,26% pentru Bulgaria, 11,16% pentru România și 5,29% pentru Croatia. Cipru și Polonia au avut și ele rate de refuz de peste 3 la sută, nivel care nu trebuie depășit pentru a obține ridicarea vizelor.

”Eu, la fel ca toți europenii, iubesc Canada, dar demnitatea este un ingredient vital în orice relație politică”, a scris pe Twitter europarlamentarul român Sorin Moisa, citat de Balkan Insight.

Comisia Europeană ar putea reintroduce sistemul de vize pentru cetățenii americani și canadieni în UE dacă nord-americanii nu oferă dreptul la liberă circulație est-europenilor. Măsura va trebui să fie votată în Parlamentul European și ar dura luni de zile până să fie implementată.

În prezent, cetățenii americani pot intra fără viză pe teritoriul României, unde pot sta cel mult 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

FOTO: Felician Bota /Pagina de Facebook La Origini