Tânăr bătut cu bâta de un taximetrist pentru că a cerut bon fiscal și nu a plătit mai mult

alin berba taximetrist leone
Foto: Alin Berba (adevarul.ro)

Alin Berba, un tânăr din București în vârstă de 30 de ani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost bătut până la leşin de un taximetrist de la firma Leone căruia i-a cerut bon fiscal la finalul cursei, refuzând să plătească mai mult decât indica aparatul de taxat, relatează adevarul.ro.

Incidentul a avut loc luna trecută, când Alin Berba a luat un taxi din Centrul Vechi. Voia să ajungă acasă în zona Gării Obor și a fost refuzat de mai mulţi taximetrişti pe motiv că distanţa era prea scurtă. În cele din urmă, un taximetrist de la Leone a accepat, însă când s-a urcat în maşină tânărul a fost informat că-l va costa 25 de lei. Alin Berba nu a zis nimic și a rămas în mașină.

„În drum spre casă în zona Pieţei Unirii, taximetristul a fost oprit de poliţişti, care făceau o razie. I-am spus poliţistului că şoferul mi-a cerut mai mult decât costă cursa. Agentul s-a uitat la aparat, a văzut că merge şi mi-a zis că nu are ce să facă şi ne-a dat drumul să plecăm“, a povestit Alin Berba pentru sursa citată.

„Am ajuns acasă, cursa făcea 10 lei şi ceva, i-am dat 11 lei şi am cerut bon fiscal. Mi-a zis că nu mi-l dă şi mi-a cerut 25 de lei. Am refuzat şi am coborât din maşină. Am văzut că a scos din portieră o bâtă de baseball şi am vrut să fug, dar nu am apucat. M-a lovit cu bâta în cap de mai multe ori, după care nu am mai simţit nimic. Nu ştiu cum am reţinut indicativul de pe taximetru: 361”, a mai explicat Berba pentru adevarul.ro.

Deoarece era târziu, nimeni nu a văzut incidentul. Când şi-a revenit, Alin Berba a reuşit să ajungă la uşa blocului şi să sune la interfon. Soţia l-a ajutat să ajungă în casă şi a sunat la 112. Un echipaj SMURD şi unul de Poliţie au sosit la faţa locului, iar tânărul a fost dus de urgenţă la Spitalul Floreasca, unde medicii i-au pus mai multe copci şi i-au făcut investigaţii medicale. Când şi-a mai revenit, tânărul a mers la Secţia 9 Poliţie şi a depus plângere.

Potrivit lui Alin Berba, polițiștii nu au cooperat deloc și chiar l-au sfătuit să își retragă plângerea. L-au chemat la o identificare, însă în planșele prezentate nu era taximetristul care l-a agresat: „Mă simţeam ca un infractor, ca şi cum eu aş fi greşit cu ceva. Poliţiştii mă priveau cu reticenţă şi cu răceală. M-au chemat la identificare după nişte planşe cu două persoane care ar deţine licenţa 361, număr pe care îl reţinusem. Am spus că nu recunosc niciunul dintre ei. Mi-au arătat un taximetru Renault, dar eu mă urcasem într-o maşină Dacia Logan. Atunci, unul dintre poliţişti mi-a zis că ar fi mai bine să-mi retrag plângerea. Tonul era că nu s-a întîmplat nimic grav şi că oricum nu îl vor găsi pe taximetrist. Aşa am simţit eu că poliţiştii nu vor să iasă din birou şi că astfel de fapte sunt nimicuri pentru ei“.

De atunci, nu l-a mai sunat nimeni de la Poliţie, iar până acum autorul nu a fost identificat.

Însă Alin Berba şi-a angajat un avocat şi a deschis o acţiune penală în instanţă, dar şi una civilă, îndreptată împotriva companiei Taxi Leone.

„Noi lucrăm numai cu colaboratori. Ei sunt răspunzători pentru tot ce se întâmplă. Aşteptăm să vedem ce spune ancheta Poliţiei“, a declarat Ionuţ Oneţ, directorul Taxi Leone.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.