Alegeri în Moldova. ”Socialistul” Igor Dodon a câștigat prima bătălie cu ”acționista” Maia Sandu

Doar jumătate dintre moldovenii cu drept de vot au mers la urne duminică pentru a-și alege președintele, pentru prima oară în ultimii 20 de ani.

Până acum, președintele era numit de parlament. Alegerile s-ar fi putut sfârși încă din primul tur, însă Igor Dodon, care dorește să îndrepte țara spre Rusia, nu a obținut majoritatea voturilor.

Antiunionistul Dodon a primit doar 48,26% dintre voturile moldovenilor care au mers la urne. Maia Sandu, propunerea occidentală a alegerilor, a strâns 38,42%.

Interesant este că niciunul dintre candidați nu a câștigat acasă. Maia Sandu a câștigat clar la Sadova, satul în care s-a născut Igor Dodon, cu 57,37% din voturi, în timp ce Dodon a acumulat 52,19% în satul Risipeni, din raionul Fălești, de unde se trage Maia Sandu.

Tinerii au mers în număr foarte mic la vot, iar diaspora moldovească a fost și ea timidă. În primul tur, la urne s-au întâlnit doar alegătorii cu experiență.

Chiar și așa, locuitorii din capitala Chișinău au preferat-o pe Maia Sandu, candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), având peste 5 procente în plus față de Igor Dodon, liderul socialist.

Dodon și Sandu se vor duela din nou la urne, în decisivul tur doi, peste două săptămâni.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.