A murit actrița Florina Cercel

Florina Cercel FOTO: Cinemagia.ro
Florina Cercel FOTO: Cinemagia.ro

Actrița Florina Cercel s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani. „După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naţionalului, «Ţuca» ne părăseşte azi, lăsându-ne tot mai trişti, lipsiţi de prezenţa sa impunătoare, de forţa şi de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariţie scenică”, a transmis, într-un mesaj publicat pe Facebook, echipa Teatrului Național Bucureşti.

Florina Cercel s-a născut la Piatra Neamț, pe 28 ianuarie 1943. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan.

„O actriță prolifică, cu o arie vastă de roluri. Întâmplarea face că ultimul rol pe care l-a avut a fost într-o piesă montată de mine, „Dumnezeu se îmbracă de la second hand”. Apoi, m-a sunat să o mai păsuiesc că nu se simte bine. M-am interesat de starea ei fizică și am păstrat discreția. Am fost colegi de an”, a declarat directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, într-o intervenție la Digi24.

A jucat în filme precum „Toate pânzele sus”, „Iarna bobocilor”, „Dumbrava minunată”, „Burebista” sau „Crucea de piatră”.

A jucat în piese de teatru precum: Dona Diana, regia Victor Moldovan, (1973); Moartea unui comis voiajor, în regia Horea Popescu (2000); Gaițele,regia Dan Tudor; Revizorul, regia Serghei Cerkasski (2002); Ultima haltă în paradis, regia Alexandru Tocilescu (2014); Vassa Jeleznova, regia Ion Cojar (2014).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.