A fost descoperită o specie de balenă cu 4 picioare

balenă
Balenele din prezent sunt urmașele balenei cu 4 picioare. Foto: JimmyDominico / pixabay.com

Oamenii de știință au descoperit în Egipt rămășițele unei specii extincte de balenă cu 4 picioare, relatează BBC.

Scheletul parțial al animalului care a trăit în urmă cu aproximativ 43 de milioane de ani a fost găsit în Deșertul de Vest din Egipt.

Specia a fost numită Phiomicetus anubis deoarece craniul balenei seamănă cu cel al lui Anubis, zeul egiptean cu cap de șacal.

Phiomicetus anubis avea o greutate de aproximativ 600 de kilograme și o lungime de 3 metri. De asemenea, balena avea fălci puternice pentru a-și prinde prada, se arată în studiul publicat în jurnalul „Proceedings of the Royal Society B”.

Balena putea și să înoate, și să meargă pe sol. Scheletul parțial descoperit în Depresiunea Fayum din Egipt a fost analizat de cercetătorii de la Universitatea Mansoura din Egipt. Deși în regiunea Fayum este acum deșert, cu milioane de ani în urmă zona era acoperită de apă. Din acest motiv ea este o sursă bogată de fosile.

Cum arăta balena cu 4 picioare:

„Phiomicetus anubis este o nouă specie-cheie de balenă, și totodată o descoperire crucială pentru paleontologia egipteană și africană”, a declarat Abdullah Gohar, autorul principal al studiului, pentru agenția de presă Reuters.

Deși aceasta nu este prima balenă cu 4 picioare descoperită de oamenii de știință, se crede că Phiomicetus anubis este cea mai timpurie specie de balenă semi-acvatică descoperită până acum în Africa.

În 2011, o echipă de paleontologi din Peru a descoperit o fosilă a unei balene cu 4 picioare cu membrane între degete. Și această fosilă avea o vechime de 43 de milioane de ani.

Oamenii de știință egipteni mai spun că această nouă specie de balenă cu 4 picioare ar putea fi un fel de verigă lipsă în evoluția balenelor. Conform cercetărilor de până acum, se crede că balenele moderne au evoluat din niște mamifere asemănătoare căprioarelor care trăiau pe pământ. Balena cu 4 picioare ar fi, astfel, una dintre speciile care face legătura între acești strămoși tereștri și balenele actuale.

Foto: JimmyDominico / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.