A fost descoperit un nou antibiotic ce distruge o superbacterie rezistentă la majoritatea medicamentelor actuale

bacterie rezistentă
Foto: WikiImages / pixabay.com

Oamenii de știință spun că au dezvoltat un nou tip de antibiotic care ucide o superbacterie rezistentă la majoritatea antibioticelor actuale, relatează CNN.

Bacteria Acinetobacter baumannii ucide un procent ridicat din oamenii infectați. Ea poate provoca infecții grave la plămâni, tractul urinar și sânge, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Acinetobacter baumannii este cu atât mai periculoasă cu cât este rezistentă la o clasă de antibiotice numite carbapeneme.

În 2017, Organizația Mondială a Sănătății a trecut această bacterie în fruntea listei cu „patogeni prioritari” rezistenți la antibiotice. În acel an, bacteria a provocat în SUA aproximativ 8.500 de infecții la pacienții spitalizați și 700 de decese.

Acinetobacter baumannii reprezintă aproximativ 2% din infecțiile găsite în spitalele din SUA. Este mai frecventă în Asia și Orientul Mijlociu și cauzează până la 20% din infecțiile din unitățile de terapie intensivă din întreaga lume.

Bacteriile se dezvoltă în medii medicale, cum ar fi spitalele și casele de bătrâni. Persoanele cu cel mai mare risc de infecții sunt cele care au cateter, care sunt pe ventilator sau care au răni deschise de la operații.

Agentul patogen este atât de greu de eliminat încât Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA nu a aprobat o nouă clasă de antibiotice pentru a-l trata de peste 50 de ani, notează cercetătorii în studiul lor, publicat miercuri în revista „Nature”.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la compania farmaceutică elvețiană Hoffmann-La Roche spun că noul antibiotic, numit zosurabalpin, poate ucide eficient Acinetobacter baumannii.

Zosurbalpin face parte din propria sa clasă chimică și are o metodă unică de acțiune, a declarat cercetătorul Kenneth Bradley, de la Roche Pharma Research and Early Development.

„Aceasta este o abordare nouă, atât în ceea ce privește compusul în sine, cât și mecanismul prin care ucide bacteriile”, a spus el, citat de CNN.

Acinetobacter baumannii este o bacterie Gram-negativă, ceea ce înseamnă că este protejată de o membrană interioară și una exterioară, fiind dificil de tratat. Scopul cercetării a fost de a identifica și dezvolta o moleculă care ar putea traversa membrana dublă și ar putea ucide bacteriile.

„Aceste două membrane creează o barieră foarte puternică pentru molecule precum antibioticele”, a spus Bradley.

Cercetătorii au început să dezvolte zosurabalpin prin examinarea a aproximativ 45.000 de molecule mici de antibiotic numite peptide macrociclice, identificându-le pe cele care ar putea inhiba creșterea diferitelor tipuri de bacterii.

După ani de studii, cercetătorii s-au oprit asupra unei molecule modificate. Zosurbalpin inhibă creșterea Acinetobacter baumannii prin prevenirea mișcării moleculelor mari numite lipopolizaharide spre membrana exterioară, unde sunt necesare pentru a menține integritatea membranei.

Acest lucru face ca moleculele să se acumuleze în interiorul celulei bacteriene. Nivelurile din interiorul celulei devin atât de toxice încât celula moare.

Potrivit cercetării, zosurbalpin a fost eficient împotriva a peste 100 de mostre clinice de Acinetobacter baumannii care au fost testate.

Antibioticul a redus considerabil nivelurile de bacterii la soarecii cu pneumonie indusă de Acinetobacter baumannii. De asemenea, a prevenit moartea șoarecilor cu septicemie cauzată de bacterii.

Zosurbalpin este acum în faza 1 a studiilor clinice pentru a evalua siguranța și tolerabilitatea moleculei la om.

Amenințarea bacteriilor rezistente la antibiotice rămâne una uriașă la nivel global, din cauza lipsei de tratamente eficiente, a explicat cercetătorul Michael Lobritz, de la Roche Pharma Research and Early Development.

Rezistența antimicrobiană apare atunci când microbii precum bacteriile și ciupercile evoluează suficient încât să poată supraviețui medicamentelor concepute pentru a le ucide.

Aproximativ 1,3 milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza rezistenței antimicrobiene în 2019, potrivit unei analize din 2022 publicată în „The Lancet”. Prin comparație, HIV/SIDA și malaria au cauzat 860.000 și, respectiv, 640.000 de decese în acel an.

În ultimele decenii, au fost dezvoltate mai multe antibiotice pentru a trata infecțiile Gram-pozitive, care sunt de obicei mai puțin dăunătoare și mai puțin rezistente la antibiotice decât bacteriile Gram-negative.

Foto: WikiImages / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.