A avut loc primul zbor oficial pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

aeroportul internațional brașov
Foto: Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

Au început zborurile de calibrare a echipamentelor de radionavigaţie instalate pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, pe care le efectuează aeronava specializată a Autorităţii Aeronautice Civile Române, au anunțat reprezentanții aeroportului într-un comunicat de presă.

Zborurile avionului Beechcraft Super King Air-350 vor continua pe parcursul acestor zile, până la întrunirea celor 30 de ore de zbor de care este nevoie pentru verificarea şi evaluarea mijloacelor de navigaţie aeriană, a sistemelor de comunicaţii şi de supraveghere, în vederea autorizării echipamentelor de navigaţie aeriană și de lumini.

Aterizarea şi decolarea avionului de calibrare, efectuate luni, 12 decembrie, au reprezentat primul zbor oficial pe Aeroportul Braşov, devenit cel mai nou aeroport din România în urma eliberării de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română a Certificatului de Autorizare Aerodrom, în data de 9 decembrie.

În urma autorizării, orice companie aeriană are posibilitatea de a opera pe Aeroportul Braşov, în perioada în care acesta este disponibil pentru aterizarea şi decolarea aeronavelor.

Aeronava de verificări din zbor Beechcraft Super King Air a plecat de la București luni dimineață și a aterizat pe pista de la Ghimbav în jurul orei 8:30, după care a decolat pentru efectuarea zborului de calibrare.

Serviciul de verificare în zbor – calibrare este efectuat de o echipă formată din 11 specialişti ai Autorităţii Aeronautice.

Prima etapă a început luni şi va însuma 30 de ore de zbor. Cea de-a doua etapă de verificări va avea loc în luna ianuarie 2023, va dura tot 30 de ore şi va viza procedurile de zbor.

„Calibrarea echipamentelor de radionavigaţie instalate pe amplasamentul AIBG şi verificarea din zbor a procedurilor operaţionale pentru autorizarea şi certificarea acestora, reprezintă ultimul pas major în vederea operaţionalizării Aeroportului de la Braşov, un pas pe care sunt convins că îl vom parcurge în cele mai bune condiţii. Cu ajutorul aparaturii speciale de la bordul aeronavei de calibrare, specialiştii AACR vor inspecta din zbor, pe parcursul mai multor zile, echipamentele de radionavigaţie instalate la sol, urmând ca în ianuarie să verifice şi să avizeze procedurile instrumentale. Am luat măsurile necesare pentru ca aceste zboruri să se poată desfăşura în condiţii optime din punctul de vedere al stării în care se prezintă pista şi suprafeţele de mişcare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.