7 trucuri pentru pastele ideale

Ne plac pastele la nebunie. Sunt delicioase, sănătoase și se gătesc repede. Italienii le mănâncă zilnic și au adus gătitul pastelor la rang de artă. Bucătarii profesioniști și pasionați de gătitul pastelor își încruntă frunțile, își rotesc mustățile și încearcă să le perfecționeze încontinuu, combinând ingrediente și arome dintre cele mai diverse în crearea sosurilor, lucrând la o varietate de forme și dimensiuni ale pastelor sau la îmbunătățirea tehnicilor de cooking. 

Fie că vorbim de rețete basic de carbonara sau clasice bolognese, de retete cu tortellini sau lasagna, chefii, dar și bucătarii amatori vor folosi mereu câteva trucuri care fac pastele delicioase. Primul lucru de care ține cont orice bucătar, indiferent de rețetă, este folosirea unor ingrediente de cea mai bună calitate. 

Iată câteva trucuri simple pe care le putem folosi când gătim paste:

1. Este indicat ca pastele să fie fierte într-o oală mare

Indiferent că fierbi spaghetti, fusilli sau penne, este bine ca pastele să fie puse într-o oală încăpătoare, cu suficientă apă. La o cantitate de 500 g de paste, cantitatea minimă de apă în care fierb ar trebui sa fie 5,5 litri.

2. Pune o cantitate generoasă de sare în apa în care fierbi pastele

Sarea nu influențează procesul de fierbere a pastelor, dar le va da un gust excepțional. Nu uita să pui o cantitate generoasă de sare în apa în care vor fierbe! Sarea adăugată ulterior în sos nu are același efect magic.

3. Nu pune ulei în apa în care fierb pastele

E frustrant când pastele se lipesc între ele sau de fundul oalei, nu? Evită acest lucru și nu lăsa pastele la fiert prea mult timp. Nu e recomandată folosirea uleiului în apa de fiert pentru că sosul nu se va lipi de paste.

4. Adaugă pastele după ce apa a dat în clocot

Amestecă pastele în oală cu o lingură de lemn după ce apa a dat în clocot pentru a le așeza bine. După ce apa le acoperă, nu mai este necesar să amesteci. 

5. Fierbe pastele „al dente” și la foc mediu 

Scoate pastele din apă cu 2 minute înainte de timpul recomandat pe ambalaj. „Al dente” este metoda pe care o preferă italienii, e varianta corectă și sănătoasă de a găti pastele. Este un mod mai sănătos „al dente”, datorită faptului că amidonul pe care acestea îl conțin poate să rămână mai digerabil, dacă nu fierbem foarte mult pastele. 

6. Păstrează o cană din apa în care au fiert pastele

Scurge pastele de apă cu ajutorul unei strecurători, dar păstrează o cană de apă pe care o vei folosi în prepararea sosului. Este un truc al bucătarilor italieni, care va da un gust deosebit pastelor.

7. Nu spăla pastele după ce le scurgi de apă

După ce le scurgi de apă, nu este indicat să speli pastele. Sub nicio formă nu pune jet de apă rece pe paste, devin lipicioase și diluezi gustul. Pune-le direct în sos, adaugă apa în care au fiert și mai lasă la gătit câteva minute. Nu prea mult, să nu devină moi. 

Pastele au fost diversificate și au devenit produse de bază pentru multe bucătării din lume. Cu toții le iubim și tocmai datorită acestui motiv au devenit unele dintre cele mai populare preparate din lume.

Multiplele posibilități de gătire, prețul accesibil, savoarea și diversitatea pastelor sunt unele dintre cele mai importante motive pentru care sunt atât de apreciate.

Pastele sunt capabile să satisfacă papilele gustative ale tuturor, chiar și ale celor cu pretenții legate de mâncare. Fiind foarte bogate în carbohidrați, ele ne asigură porția necesară de energie de fiecare dată când le consumăm. Bogate în minerale, vitamine și fibre, pastele sunt un fel de mâncare foarte sănătos. Să nu uităm de prezența triptofanului în paste, un aminoacid responsabil cu secreția de serotonină, hormonul fericirii. Deci, pastele te fac mai fericit. Poftă bună!

Sursa foto: Pixabay