5 factori care influențează randamentul culturii de lucernă și ce măsuri poți lua

Caracteristica distinctivă a culturii de lucernă este că necesită investiție în semănare o dată la 3-5 ani, iar anumite soiuri viguroase pot rezista chiar până la 7-10 ani. Durabilitatea acestei plante furajere perene, rezistența la condițiile de secetă și temperaturi scăzute, precum și capacitatea rapidă de regenerare după cosire sunt atribute care fac din lucernă o alegere excelentă pentru cultivatori. 

Un bun randament al culturii înseamnă valorificarea constantă a lucernei, recolte bogate și de calitate. Din această perspectivă, trebuie îndeplinite anumite condiții pe parcursul a diferite etape ale cultivării. În cele ce urmează, afli care sunt 5 dintre factorii cu impact major asupra randamentului culturii de lucernă și ce măsuri poți lua pentru a obține producțiile dorite.

1. Alegerea soiului potrivit

Lucerna poate oferi recolte generoase, însă, pentru a asigura producții constante și de calitate, alege soiuri cu rezistență la boli și dăunători, dar și cu un potențial mare de producție. Deși această plantă se adaptează bine la variațiile climatice, atunci cand semeni lucerna, selectează un soi în concordanță cu caracteristicile zonei și cu potențialul de cultivare din regiunea respectivă. 

Printre cele mai cunoscute soiuri de lucernă cultivate în țara noastră sunt Cezara, Mihaela, Mădălina, Dobrogea, Roxana, Teodora, PR55V48, Sandra și Valahia.

De asemenea, un factor important de luat în calcul este modul în care va fi valorificată cultura, fie ca masă verde proaspătă, siloz sau fân uscat. 

2. Respectarea tehnologiei de cultivare

Pentru obținerea unor producții bogate și sănătoase, respectă tehnologiile de cultivare ale lucernei. Acestea includ alegerea momentului corect pentru semănat, controlul eficient al buruienilor, gestionarea bolilor și dăunătorilor, precum și respectarea cerințelor față de climă și sol. 

De asemenea, realizează lucrările solului necesare înainte de semănat, urmate de fertilizare și irigare, în funcție de nevoile specifice ale regiunii.

3. Pregătirea solului înainte de semănat

Lucerna se adaptează bine la solurile neutre și ușor alcaline și este compatibilă cu cernoziomul, solurile aluvionare și cele brune. 

Pentru o cultură reușită, solul trebuie să fie afânat și eliberat de buruieni. Cu puțin timp înainte de semănat, pentru pregătirea patului germinativ și pentru facilitarea contactului semințelor cu solul, mărunțește și nivelează terenul. Aceste lucrări pot fi realizate cu ajutorul unui combinator sau al unei grape cu discuri. Tăvălugirea terenului va fi necesară doar în situații de lipsă de umiditate.

4. Fertilizarea corectă

Plantele de lucernă nu necesită aplicarea îngrășămintelor azotate, deoarece au o capacitate ridicată de a fixa azotul din atmosferă. În schimb, lucerna poate avea deficiențe de fosfor, manifestate prin rădăcini subdezvoltate și frunze care capătă o tentă de verde-albăstrui. 

Atunci când este cultivată alături de graminee și solul este sărac în nutrienți, va fi necesară fertilizarea cu azot, în doze de 30-50 kg/ha. 

Orientativ, îngrășămintele cu fosfor se aplică în cernoziomuri și soluri aluvionare în doze de 80-100 kg/ha. De asemenea, o altă modalitate de fertilizare pe care fermierii o folosesc este gunoiul de grajd, care se administrează în doze de 60-80 tone/ha, în cazul culturilor irigate și 40 tone/ha, în cazul celor neirigate.

5. Protejarea eficientă a culturii de lucernă

Lucerna este susceptibilă la invazia buruienilor dicotiledonate, monocotiledonate și parazitare. De aceea, va trebui să aplici măsuri preventive de protejare a culturii și să utilizezi soluții inovatoare care să-ți asigure îmbunătățirea randamentelor și o creștere a potențialului de producție. 

Pentru combaterea unui spectru larg de buruieni din cultura de lucernă, o soluție eficientă este erbicidul Corum®. Acesta are la bază două substanțe active – bentazonul și imazamoxul, care au rolul de a asigura un tratament eficace în fazele timpurii de vegetație.  

De asemenea, erbicidul Basagran® SL poate fi aplicat în postemergența culturii, atunci când buruienile dicotiledonate se află în faza de 2-4 frunze. 

De asemenea, adoptă măsuri de prevenire și îngrijire a culturii, cum ar fi folosirea unor semințe tratate și omologate, realizarea la timp a lucrărilor agrotehnice, îndepărtarea plantelor infectate și rotația culturilor. 

Așadar, pentru a asigura un randament optim al culturii de lucernă, respectă tehnologia de cultivare și aplică tratamente inovatoare.
Sursa foto: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: