5 avantaje ale unui blitz extern

Sursa foto: Shutterstock

În general, camerele foto au și un blitz integrat, care are rolul de a lumina subiectul și permit realizarea de fotografii chiar și în niște condiții de lumină ceva mai neprielnice. Însă, acest blitz nu este întotdeauna suficient, în special în cazul fotografilor profesioniști, așa că ei apelează deseori la un blitz extern.

Însă, care sunt avantajele clare ale unui astfel de dispozitiv? De ce merită să investești într-un blitz extern? Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să îl utilizezi.

1. O bună capacitate de iluminare

Un blitz extern are o dimensiune considerabil mai mare comparativ cu cel integrat în aparat. Așadar, acesta are capacitatea de a ilumina orice subiect și orice spațiu, chiar și cele foarte extinse. 

În astfel de situații, un blitz obișnuit nu poate face față, motiv pentru care fotografiile riscă să iasă prea întunecate sau subiectul să fie doar parțial iluminat. De asemenea, dacă aparatul foto are atașat un obiectiv de dimensiuni mai mari, blitzul integrat nu are o putere suficientă de iluminare și pot apărea umbre în fotografii. În schimb, în cazul blitzului extern, astfel de probleme dispar.

2. Scoate în evidență detaliile

Scopul blitzului extern nu este exclusiv acela de a asigura lumină atunci când nu este suficientă în jur. Acesta poate ajuta și la obținerea unor fotografii mai clare. Folosindu-l chiar și în condiții optime de lumină, acesta va contura detaliile din subiect și le va face mai vizibile. Așadar, putem spune că un blitz extern poate îmbunătăți claritatea unei imagini.

3. Îmbunătățește focalizarea

Un alt mod prin care un blitz extern contribuie la obținerea unei imagini mai clare este prin felul în care ajută la focalizarea imaginii. Aceste dispozitive sunt dotate și cu o lampă, al cărei rol este exact cel de a focaliza. În momentul în care este declanșat blitzul, lampa se poate aprinde și, astfel, asigură o mai bună claritate a subiectului.

4. Poate fi automat sau manual

Orice blitz are o anumită putere, care ar trebui setată în funcție de condițiile de lumină și de distanța la care se află subiectul. De exemplu, dacă dorești să realizezi o fotografie a unui obiect mai îndepărtat, în condiții de lumină slabă, dispozitivul ar trebui să se declanșeze undeva în apropiere de puterea sa maximă. În alte situații, puterea sa ar trebui să fie moderată.

Blitzurile externe pot fi setate manual pentru a funcționa la putere optimă sau pot fi automate. Acestea din urmă poartă și numele de blitzuri TTL și sunt prietenoase pentru orice utilizator. Odată conectate la aparat, ele declanșează blitzul exact la puterea potrivită în funcție de măsurătorile preluate de către obiectiv.

5. Poate fi utilizat și wireless

Nu toate blitzurile externe trebuie să fie atașate camerei foto pentru a fi folosite. Acestea pot fi plasate pe un stativ și așezate în diverse poziții, astfel încât să obții diferite efecte speciale sau să luminezi doar ceea ce ai nevoie. 

Dispozitivul poate fi declanșat cu ajutorul tehnologiei wireless, fiind activat de către blitzul integrat al aparatului. Este posibil ca blitzul extern să fie folosit astfel și dacă aparatul foto nu are unul blitz integrat. Însă, va fi nevoie de un echipament mai complex prin care dispozitivul să fie conectat la cameră și apoi să poată fi controlat prin unde radio.

Un blitz extern este un dispozitiv indispensabil pentru fotografii profesioniști, ajutându-i pe aceștia să facă fotografii în orice condiții, să poată obține imagini mult mai clare, de o calitate superioară și să poată să experimenteze mai mult cu arta lor. Așadar, dacă dorești să realizezi și tu poze grozave, te sfătuim să iei în considerare astfel de blitzuri foto.