Poveste din România. Tatăl care crește 2 copii premianți într-un grajd

familie sibiu grajd
Foto: Ramona Găină (adevarul.ro)

Un bărbat în vârstă de 37 de ani din județul Sibiu îşi creşte singur cei 2 copii într-un grajd. Deși este pensionat medical din cauza unui accident vascular, tatăl şi-a luat şi un serviciu cu jumătate de normă pentru a avea cu ce să își hrănească familia. În ciuda luptei pentru supraviețuire pe care o duc în fiecare zi, Nicoleta şi Andrei au rezultate foarte bune la şcoală, relatează adevarul.ro într-un articol dedicat familiei din Sibiu.

Nicoleta are 13 ani și este în clasa a VI-a. Andrei, fratele ei, este în clasa a treia.

Familia locuiește pe câmp, aproape de centura ocolitoare a Sibiului, într-o cămăruţă amenajată într-un fost grajd. Mama copiilor a plecat de acasă în urmă cu 8 ani.

Până acum 3 ani, Dan a stat cu copiii într-o căbănuţă, tot pe-un câmp. Un văr al său avea un teren acolo și le-a făcut o căbănuţă din bârne. Însă vărul a vândut apoi terenul, cu tot cu cabană, iar Dan și copiii s-au mutat în camera din grajd.

În urmă cu 5 ani, tatăl copiilor a suferit un accident vascular și nu a mai putut munci. Până anul trecut au trăit toţi 3 din ajutorul social, de 270 de lei pe lună. De două ori pe zi, mergeau şi mâncau la cantina săracilor.

Anul trecut, Dan a reuşit să-şi facă o pensie de invaliditate, de 400 de lei pe lună. Şi pentru că s-a pensionat cu drept de muncă de 4 ore, s-a dus şi s-a angajat muncitor necalificat la o croitorie, unde câștigă alți 500 de lei.

În cămăruţa din grajd încap două paturi, două dulapuri, o masă şi o sobă. Până în 2016 au folosit lumânări, însă acum au tras un fir de curent, 12 volţi, cât să fie un pic de lumină doar pe mijlocul camerei.

”Temele încercăm să le facem ziua. Dacă ne apucă seara, tragem masa în mijloc, sub bec, şi facem teme acolo”, a povestit Nicoleta pentru adevarul.ro.

familie sibiu grajd
Foto: Ramona Găină (adevarul.ro)
familie sibiu grajd
Dan și cei 2 copii ai săi. Foto: Ramona Găină (adevarul.ro)
familie sibiu grajd
Nicoleta. Foto: Ramona Găină (adevarul.ro)
familie sibiu grajd
Andrei. Foto: Ramona Găină (adevarul.ro)

Familia nu are baie (doar o chiuvetă simplă la care este trasă apă), televizor, frigider sau aragaz.

Chiar și așa copiii învață bine și sunt premianți. Andrei are la școală doar calificative de „Foarte bine”, iar Nicoleta are medie peste 8. Lui Andrei îi place foarte mult matematica şi visează să se facă matematician, Nicoletei îi plac muzica și desenul, și ar vrea ca într-o zi să ajungă să creeze bijuterii.

Iar Dan nu lipsește de la nicio ședință cu părinții: ”Ei sunt totul pentru mine, altceva nu am în afară de copii, absolut nimic. Vreau să fie sănătoşi, să crească mari şi să înveţe cât mai bine la şcoală, să aibă o meserie. Şi dacă îi văd pe ei bine, după aia nu mai contează nimic”.

Cei care doresc să-i ajute îl pot contacta pe tată la numărul de telefon 0755.585.542.

Donaţii în bani se pot face RO19RZBR0000060018424619 deschis pe numele tatălui, Dodoc Dan, la Raiffeisen Bank Sibiu. 

Recomandările editorilor GreatNews:

http://depopulare.greatnews.ro/un-sant-care-inghite-destine-valea-in-care-statul-sapa-viitorul-copiilor/

http://depopulare.greatnews.ro/depopularea-romaniei-zimnicea-sefu-dracilor/

http://depopulare.greatnews.ro/aici-nu-mai-locuieste-nimeni-viata-in-romania-celor-tot-mai-putini/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.