Surpriză. Cel mai mare oraș din România are doar 5.500 de locuitori

Cel mai întins oraș din România este mai mare decât București, Cluj și Timișoara la un loc, dar are mai puțin de 6.000 de locuitori.

Orașul sucevean Broșteni se întinde pe 594 de kilometri pătrați, o suprafață de două ori și jumătate mai mare decât cea a Bucureștiului. Capitala României se întinde pe 228 kilometri pătrați, dar are o populație de aproape două milioane de locuitori.

Broșteni a devenit oraș în 2004, prin deja vestita Lege 83, prin care sute de comune au devenit localități urbane. Orașul bucovinean de pe valea Bistriței numără 5.506 locuitori, potrivit celui mai recent recensământ efectuat în România. Este abia al șaselea în topul orașelor din Suceava, după populație.

Top 3 cele mai mari orașe, după suprafață:

Broșteni (Suceava) – 594 de kilometri pătrați

Vișeu de Sud (Maramureș) – 443 de kilometri pătrați

Săcele (Brașov) – 320 de kilometri pătrați

Top 3 cele mai mici orașe, după suprafață:

Plopeni (Prahova) – 4,73 kilometri pătraţi

Darabani (Botoşani) – 3,4 kilometri pătraţi

Abrud (Alba) – 3,2 kilometri pătraţi

Locul unde Nică a luat râie de la caprele Irinucăi e acum oraș

Broșteni este o localitate de munte, formată în mare parte din casă. Doar în centrul orașului se află un complex de blocuri, construit pentru personalul angajat în fostele mine din zonă.

Broșteniul este, de fapt, un sat forțat să devină oraș. Secvențele rurale sunt vizibile la tot pasul

Orașul are șase școli și șapte grădinițe, dar și un liceu. Broșteniul este prezent și în literatură. În ”Amintiri din copilărie”, Nică învață la Broșteni o perioadă. Probabil vă amintiți secvențele în care Nică stă la Irinuca și ia râie de la caprele acesteia.

La Broșteni există și un monument inspirat de poveștile lui Creangă. O piatră simbolică ce poate fi găsită în localitate face referire la scena din ”Amintiri din copilărie” în care casa Irinucăi este nimicită de un bolovan.

Cei care trec prin acest oraș ar face bine să viziteze și cuptorul de ars var din Dârmoxa, care datează din 1924. Pe lângă acesta, poate fi vizitată școala din Holdița, ridicată în urmă cu peste 100 de ani, în 1905. Biserica de lemn Sfântul Nicolae, din oraș, datează tocmai din anul 1779. În lăcașul de cult veți găsi icoane pictat pe lemn de pictori ca Tonița, Grigorescu sau Tătărăscu.

Biserica de lemn din Broșteni

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai nou pământ românesc. Întins cât Bucureştiul, dar accesul este interzis

Cele două orașe din România în care străzile nu au nume

2 COMENTARII

  1. Ce să mai zic eu, că toți se laudă că sunt din Broșteni, Bucovina. Și aici marea greșeală se repetă- ”orașul bucovinean de pe Valea Bistriței”!!
    Oameni buni, mai citiți niște istorie!! A făcut parte din Braniștea Voronețului, devenind apoi reședința regalității, de unde s-a preluat și denumirea de regat/ regățeni.
    În trecut, cât și în prezent, Bucovina este total altceva. Ceea ce este Broșteni-ul, este mult prea departe de a fi denumit parte a Bucovinei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.