Suedezii fac recrutări pentru armată. Nordicii neutri sunt îngrijorați de ”schimbările din cartier”

Armata suedeză va recruta câteva mii de persoane născute în anul 1999 pentru forțele armate (Foto: 7th Army Training Commandment / Flickr)
Armata suedeză va recruta câteva mii de persoane născute în anul 1999 pentru forțele armate (Foto: 7th Army Training Commandment / Flickr)

Guvernul suedez a decis să reintroducă recrutările militare, o mișcare susținută de parlamentul țării, ca urmare a tensiunilor din zona Mării Baltice.

Decizia prevede ca de la 1 ianuarie 2018, 4.000 de bărbați și femei vor începe serviciul militar, potrivit BBC. Aceștia vor fi aleși din aproximativ 13.000 de persoane născute în anul 1999, în urma testelor psihologice și fizice.

Marientte Radebo, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Suedia, a spus că hotărârea este motivată de ”schimbările de cartier și activitățile militare ale Rusiei”.

Suedia, o țară neutră, este îngrijorată de exercițiile militare ale Rusiei în Marea Baltică.

În septembrie, o garnizoană a armatei suedeze a fost refăcută în insula Gotland, care separă Suedia de fostele trei republici sovietice de la Marea Baltică.

Recruții vor satisface un stagiu militar cuprins între 9 și 12 luni. Scopul este încurajarea tinerilor să intre în serviciul militar profesionist sau în rândurile rezerviștilor.

Armata suedeză își continuă cooperarea cu cea finlandeză, niciuna dintre ele nefiind în NATO. Vecinii lor din Nordul Europei, Norvegia și Danemarca, fac, însă, parte din această alianță militară.

Noul sistem de recrutare din Suedia – bazat pe un amestec de voluntari și recruți din rândul populației – va fi modelat pe baza celui din Norvegia.

Forțele armate suedeze au în prezent un personal activ de peste 40.000 de soldați, cât și peste 10.000 de rezerviști. Suedia cheltuie 1,24% din PIB pentru armată.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.