Separatiștii pro ruși anunță încetarea focului în estul Ucrainei

iderul separatiștilor, Alexender Zakharchenko FOTO: Andrew Butko/Wikimedia Commons
iderul separatiștilor, Alexender Zakharchenko FOTO: Andrew Butko/Wikimedia Commons

Liderii separatiști din estul Ucrainei au anunțat un armistițiu unilateral valabil începând cu miezul nopții de miercuri. Acesta ar reprezenta un pas major în rezolvarea conflictului care a început în urmă cu peste doi ani.

Potrivit The Independent, în urma acestui conflict dintre rebelii separatiști pro ruși și forțele ucrainiene au murit peste 9.500 de oameni. Liderul separatiștilor, Alexender Zakharchenko, a anunțat încetarea focului la o televiziune rusă.

Îmbrăcat la costum și nu în haine camuflaj, ca până acum, Zakharchenko a spus la televiziunea rusă că rebelii vor respecta „pe deplin acordul de la Minsk” și că „este singura soluție”.

Anunțul vine la câteva ore după ce președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a anunțat că așteaptă ca parlamentul să voteze curând câteva amendamente constituționale prin care estul țării să primească un fel de autonomie.

Este pentru prima dată de la începutul conflictului când rebelii, despre care se spune că sunt controlați de la Moscova, au decis unilateral să înceteze focul.

Poroshenko urmează să-i primească pe miniștrii de externe din Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia pentru a discuta pe marginea conflictului din estul Ucrainei.

Conflictul armat, care are loc pe teritoriile regiunilor Donețk și Luhansk, a început în aprilie 2014. Uniunea Europeană, NATO, Ucraina și SUA acuză Rusia că are implicare în acest conflict și că forțe armate regulate luptă de partea separatiștilor. Puterea rusă neagă implicarea.

Iată cum arată situația în Ucraina în acest moment:

Map of the war in Donbass.svg
By Marktaff, ZomBear – This file was derived from:  East Ukraine conflict.png, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34676592

Românii ar putea avea încă o zi liberă. Când cad sărbătorile legale în 2017

https://greatnews.ro/cum-se-vor-stabili-preturile-rca-ce-schimbari-propun-parlamentarii-si-guvernul/