Cinci metode prin care puteți preveni un incendiu în casa dumneavoastră

Pentru a vă proteja casa de incendiu instalați senzori de temperatură și senzori de gaz (Foto: Flickr / Mar300k)
Pentru a vă proteja casa de incendiu instalați senzori de temperatură și senzori de gaz (Foto: Flickr / Mar300k)

Incendiile domestice ucid și rănesc mii de oameni în fiecare an, iar pagubele produse sunt uriașe. Iată câteva sfaturi utile pentru prevenirea unor astfel de situații tragice.

Dacă nu vreți să faceți parte din această statistică înfiorătoare, urmați pașii de mai jos. Protecția împotriva incendiilor trebuie luată întotdeauna în serios.

Instalați senzori de temperatură

1. Unul dintre cele mai eficiente metode de a vă păzi de un foc în propria casă este instalarea unor sisteme anti-incendiu cu senzori de temperatură și senzori de gaz.

Aceste dispozitive, care nu sunt deloc scumpe, vă pot salva viața. Majoritatea senzorilor sunt foarte economici, având un consum de curent absorbit în standby de doar câteva zeci de microamperi.

2. Faceți inspecții periodice ale locuinței dumneavoastră. Un electrician și un istalator pot face o treabă mai bună decât dumneavoastră, având în vedere că sunt pregătiți să evite incidentele neplăcute. Instațiile electrice și cele de alimentare cu gaz sunt cauza celor mai multe incendii domestice.

3. Aparatele electrocasnice pot provoca și ele mari probleme. Țineți cuptorul și aragazul curate. Îndepărtați întotdeauna grăsimea acumulată pe acestea.

Verificați dacă ventilația este făcută corespunzător și verificați filtrele în mod regulat. Hornurile înfundate pot provoca incendii. Verificați toate cablurile electrice ale electrocasnicele din casa dumneavoastră. Nu depuneți materiale combustibile lângă sursa de căldură.

Instalați senzori de gaz

Un sistem de alarmă cu senzori de temperatură și senzori de gaz este indicat pentru orice casă. Evitați să alimentați aparatele de aer condiționat din prelungitoare, deoarece acestea se pot supraîncălzi.

4. Țineți lichidele inflamabile departe de orice sursă care le-ar putea aprinde. Benzina, motorina, diluanții sau alte lichide inflamabile trebuie ținute în afara locuinței.

5. Aveți grijă la prelungitoare. De multe ori uităm să verificăm prelungitoarele, mai ales dacă acestea funcționează de foarte multă vreme. Aveți grijă, însă, deoarece ele pot să fie o sursă imprevizibilă a flăcărilor.

Deteriorarea cablurilor, din cauza mutărilor de mobilă sau alt fel de intervenții, pot provoca multe probleme. Mare grijă și la decorațiile de sărbători. Multe dintre acestea nu sunt de cea mai bună calitate, iar dacă sunt lăsate nesupravegheate pot avea consecințe tragice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.