Surse judiciare: Sebastian Ghiță a fugit din România

sebastian ghiță
Sebastian Ghiță. Foto: Captură YouTube / hotnews.ro

Surse judiciare implicate în căutarea omului de afaceri Sebastian Ghiță, care nu s-a prezentat miercuri, 21 decembrie, la sediul DNA Ploieşti, susţin că fostul deputat a fugit din România, relatează adevarul.ro.

Sebastian Ghiță a apărut pentru ultima dată în public luni, 19 decembrie, în jurul prânzului, atunci când a intervenit la postul România TV, pe care îl deține.

Sebastian Ghiţă a fost dat în consemn la frontieră şi este căutat și de poliție. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Prahova a anunțat că Sebastian Ghiță a fost căutat la domiciliu, precum și în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de omul de afaceri.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost citat miercuri la DNA Ploieşti pentru noi audieri în dosarul Ponta-Blair.

La ora 12.00, când a fost programat, în locul lui Ghiţă s-au prezentat doar avocaţii. După două ore, procurorii DNA Ploieşti au emis mandat de aducere pe numele fostului deputat. Până la ora 16.00, Sebastian Ghiţă nu a fost găsit, deşi a fost căutat atât la domiciliul său din municipiul Ploieşti, cât şi la alte adrese unde acesta s-ar fi putut afla.

Ieri, Poliţia Prahova a instituit mai multe filtre pe principalele artere de circulaţie din judeţ pentru a-l depista pe Sebastian Ghiţă.

Însă surse judiciare spun că există informaţia, încă de marţi seara, că Ghiţă a reuşit să fugă din ţară, mai notează adevarul.ro.

La ora actuală, Sebastian Ghiță este cercetat în mai multe dosare penale și se află sub control judiciar: nu avea voie să părăsească teritoriul României și era obligat să se prezinte în fața procurorilor ori de câte ori i se cerea acest lucru.

Cine este Sebastian Ghiță

În vârstă de 38 de ani, Sebastian Ghiță deține grupul Asesoft și postul de televiziune România TV. În anul 2009, averea sa era estimată la 90-100 de milioane de euro.

La alegerile legislative din 2012 el a obținut un loc de parlamentar în Camera Deputaților pe listele USL. A fost membru PSD, iar apoi a intrat în Partidul România Unită (PRU). La alegerile parlamentare din 2016, Sebastian Ghiță a candidat pentru un nou mandat de parlamentar (din partea PRU), însă nu l-a obținut, Partidul România Unită nereușind să treacă pragul electoral de 5% pentru a intra în Parlament.

Sebastian Ghiță este cercetat penal în mai multe dosare, fiind acuzat de spălare de bani, folosire de informații confidențiale, șan­taj, mită și cumpărare de influență.

Fugari celebri din România

Dacă se confirmă că a fugit din România, Sebastian Ghiță nu este primul român care a reușit să fugă din țară, în ciuda faptului că era urmărit penal.

Cazul omului de afaceri sirian Omar Hayssam este, poate, cel mai cunoscut. În anul 2005, Omar Hayssam a fost reţinut, fiind acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak (Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian).

Însă după aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu (pe motiv că starea sa de sănătate s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon la care fusese supus).

Odată eliberat, Omar Hayssam a fugit din România la bordul unei nave care a plecat din portul Constanța, ajungând în Siria.

Fuga omului de afaceri sirian a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI (Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean), precum şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional și a fost readus în ţară în 19 iulie 2013. Omar Hayssam a fost încarcerat pentru a executa pedepsele definitive primite în 3 dosare (într-unul dintre dosare, Hayssam a primit 20 de ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnalişti).

Un alt caz este cel al lui Gregorian Bivolaru. Dat în urmărire generală în anul 2004 sub acuzația de „trafic de persoane și infracțiuni asociate crimei organizate”, liderul spiritual a cerut azil politic în Suedia (pe care l-a și obținut), motivând că nu are încredere în obiectivitatea justiției române.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție din România l-a condamnat definitiv pe data de 14 iunie 2013 la 6 ani de închisoare, fără suspendare, pentru „actul sexual cu un minor în formă continuată în legătură cu victima Mădălina Dumitru”.

Pe 27 februarie 2016, Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța, iar apoi a fost extrădat în România, unde se află acum în arest.

Un alt fugar faimos este Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, care a fugit din ţară în anul 2005 şi a fost readus în România după 6 ani, în 2011.

Urmărit penal și acuzat că a delapidat 100 de milioane de euro de la CFR, având mai multe dosare privind comiterea unor infracțiuni, Mihai Necolaiciuc a încercat să scape de viitoarele pedepse fugind în SUA.

În iunie 2009, agenţii federali americani din West Palm Beach, Florida, au anunţat că l-au reţinut pe fostul director CFR. Au început procedurile de extrădare, iar ulterior secretarul de stat al SUA, Hilary Clinton, a semnat decretul de extrădare.

Mihai Necolaiciuc a fost adus în țară în 2011. A fost judecat și a fost condamnat în noiembrie 2016 la 8 ani de închisoare cu executare.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.